Dojmy z hodinek Gino Rossi a Esprit.

ledna 31, 2015

Není tomu tak dlouho, kdy jsem si neuváženě prostřednictvím internetové dražby pořídil hodinky značky Gino Rossi.  Hodinky to byly nové, na první pohled elegantní, bohužel nezbyl čas na větší dohledávání informací a dal jsem tak bláhově na slova typu "elegantní hodinky italské značky" a důvěru. Z Gino Rossi se nakonec vyklubala polská firma, která údajně spolupracuje s italskými partnery. Na svém webu se honosí výroky typu " Vysoká kvalita, nejlepší polské a italské díly" , "Dokonalé renomé výrobků značky Gino Rossi ve světě módy...".  Více slov asi netřeba, snad jen, že výroky jsou tak daleko od pravdy, asi jako to, že Michal David je českou módní ikonou 21. století.

Dál hovořit nechávám činy.

Ihned po rozbalení mě praštily do očí tři menší ciferníky, které nebyly funkční, ručičky pouze nalepené, na boku jsou dvě nefunkční tlačítka a jedna funkční korunka. I přes špatný první dojem jsem si je z nějakého záhadného důvodu ponechal. Tři měsíce bylo vše v pořádku, přičemž se začátkem měsíce čtvrtého se korunka porouchala a ručičky přestaly fungovat. Zašel jsem si s nimi do našeho letenského hodinářství a za lidových 50 Kč si je nechal opravit. Měsíc vše fungovalo a po dalším měsíci mi korunka zůstala v ruce a ručičky pro jistotu rovnou upadly.

Další opravy neměly smysl, chyba samozřejmě poučila a musel jsem se podívat znovu po jiných hodinkách s hnědým koženým páskem, podobného vzezření, avšak kvalitativně někde jinde.
Požadavky jsem neměl náročné. Hnědý kožený pásek, pouzdro ve stříbrné barvě, alespoň se základní vodotěsností, ověřenou kvalitu značky.

hodinky Gino rossi
Současný stav hodinek Gino Rossi


V poměru cena výkon mě po třech týdnech hledání zaujalo několik kousků, volba nakonec padla na značku Esprit. Hodinky dorazily v designově minimalistické krabičce z tvrdého papíru, usazené na polštářku.  Pásek hodinek je světlejší hnědé barvy s krokodýlím ražením a prošívanými okraji, přičemž se zapíná pomocí stříbrné spony s logem Esprit. Pásek je to pohodlný, dobře se nosí. Pouzdro hodinek je z nerezové oceli stříbrné barvy. Pod sklíčkem z minerálního skla se nachází hlavní ciferník s decentním a elegantním zpracováním a třemi dalšími chronografy a to dnem v týdnu, dnem v měsíci a ne tak pro mě důležitou funkcí 24h. Celá tahle záležitost je poháněna nehlučným strojkem Quarz. Na hodinkách je deklarována vodotěsnost 5 bar či chcete-li 50 m, 5 atm. S hodinkami jsem nikdy neplánoval plavat, potápět se, surfovat. Vodotěsnost 5 bar je odolná proti potřísnění vodou, dešti, za mě tedy dostačující. Po třech měsících užívání nemám sebemenší výtku. Hodinky kupodivu šlapou jak hodinky, vypadají stále jako nové a určitě se do budoucna po značce Esprit ohlédnu znovu.

hodinky esprit
Zmíněné nové hodinky Esprit

Esprit je mezinárodní značka, jež vyrábí, navrhuje a distribuuje oblečení s módními doplňky jak pro muže, tak i ženy a děti. Nabízí elegantní, kvalitní a zároveň cenově dostupné výrobky. Na začátku (r. 1968) stáli dva mladí lidé ze San Franciska Doug a Susie Tompikns, kteří začali prodávat své Esprit oblečení nejprve v dodávce, poté ve svém bytě. Doug a Susie se potkali o 4 roky dříve, kdy talentovaná návrhářka Sussie Russel jela okolo jezera Tahoe v Kalifornii a nabrala zde stopujícího Dougha Tompinkse, zkušeného horolezce a olympijského lyžaře. Pouze po půl roce známosti zamilovaný pár vstupuje spolu do svazku manželského. Susie byla spíše tou kreativní částí týmu a navrhovala oblečení, Doug byl přes finance a celkově business.

Již na začátku sedmdesátých let se z Esprit stala akciová společnost a byla zapsána do rejstříku jako Esprit de Corp. Společnosti se velmi daří a na konci sedmdesátých let dosahují tržby závratných 120 miliónů dolarů, přičemž uzavírají partnerství s Honk Kongem a Německem. Slavné logo značky Esprit vzniklo roku 1979. Na svědomí ho má John Casado, obavy, že počáteční E, vytvořené ze tří vodorovných čárek nebude čitelné, se nepotvrzují a z loga Esprit se stává jedna z nejzapamatovatelnějších značek. Značka Esprit je známá také svými kampaněmi na podporu boji proti AIDS, pro ochranu životního prostředí aj. K rozšíření sortimentu dochází v roce 1995, kdy kromě dámského, pánského a dětského oblečení začíná vyrábět také brýle, hodinky, ložní prádlo či ponožky, později také šperky aj. Na vývoji značky a kolekcí spolupracovali např. Oliviero Toscani, Antonio Citterio či Norman Foster. Příznačnými rysy Esprit jsou ležérní styl, lehce sportovní oblečení, ale také business oblečení, které s sebou nese velice strohé prvky městského stylu.

V současné době má značka Esprit rozseté své obchody po více jak 40 zemích světa a to v počtu více než 770 obchodů, přičemž v České republice je najdeme např. v Praze, Brně či Plzni.  













Související

1 komentářů

  1. Krásný hodinky, moc se mi libje, poridil jsem si nedavno podobny, jen automaty http://levne-hodinky.net/panske-hodinky-harpalyke-p43

    OdpovědětVymazat