Tip na film: Yves Saint Laurent Vs. Saint Laurent

ledna 29, 2015

Nestává se často, aby se o jedné z nejvýraznějších módních francouzských osobností dvacátého století natočily během jednoho roku (2014) hned dva filmy. A co více, oba filmy patří francouzské koprodukci.

Počin to byl odvážný, filmů s módní tématikou však není mnoho a srdce fanoušků snímků z módního prostředí plesá.

Řeč je o  filmech s titulem "Yves Saint Laurent" a "Saint Laurent".

Na jedné straně režisér Jalil Lespert, který obsadil do hlavní role Pierra Nineye, na straně druhé Bertrando Bonello s Gaspardem Ullielem v hlavním obsazení .
Oba snímky si zaslouží shlédnutí, každý je jiný a originálně pojatý. Jalil Lespert však vsází více na psychologickou stránku věci, Bertrando Bonello pojímá film více životopisněji s nádechem artu.
Oba filmy jsou velmi francouzské, mají atmosféru i emocionalitu. Vizuálně je vše opravdu podmanivé. YSL není po smrti zas tak dlouho, abychom si nemohli pamatovat všechny jeho přelomové a revoluční modely, jako byl například dámský kalhotový kostým, dámský smoking, áčkové šaty bez pasu, kožená saka a pláštěnky. To vše je ve filmu zachyceno, stejně tak jako Laurentova záliba v černé barvě, nebo doplňcích. A taky první modelka na molu tmavé pleti. 

Doporučuji tak shlédnout dokument L'amour Fou (2010), poté  obstojného Yves Saint Laurenta (2014) a jako třešničku na dortu Saint Laurenta (2014) s vynikajícím Ullielem, který svou roli zvládá více něž bravurně.














Související

0 komentářů