Ponožky do mokasín?

září 17, 2017

Loafers či česky mokasíny jsou typem obuvi, který svou zlatou éru u nás již má za sebou. Bohužel éra to byla neblahá a modely často nehezké. Z niž některé přežily do doby dnešní a tak pokud se řekne mokasíny, tak se většině našim krajanům vybaví dedečkovská obuv. Možná to však nebyla doba zlatá, ale stříbrná a opravdový stylový boom nás ještě čeká.

Mokasíny jsou totiž po celém světe stále oblíbené a v posledních letech se pomalu znovu propracovávají i na naše ulice v mladším a svěžejším provedení. Za loafers se označují mokasíny kožené, které se pohybují na hraně formálnosti, a existuje jich vícero druhů. Na vážnější pracovní schůzku se spíše už nehodí, ale na běžné nošení do práce, proč by ne. Semišové mokasíny jsou pak již čistě volnočasovou záležitostí a právě ty na našich ulicích potkáte nejčastěji. 

Mokasíny jsou výbornou záležitostí na jaro a především pak léto. V tomto období se nosí bez ponožek či nejlépe s ponožkami neviditelnými. Nikdy ponožky kotníkové, ty jsou čistě sportovní záležitostí. Díky této obuvi bude váš outfit vypadat stále elegantně, zároveň však uvolněně, minimalisticky a šik.


Máme však s příchodem podzimu schovat mokasíny do krabice a zasunout ji hluboko do šatníku jako nesezónní obuv? Pokud začneme pátrat po odpovědi, tak se nám nabídne jméno Gianni Agnelli. Ten byl snad nejvýznačnějším italským průmyslníkem ve 20. století a patřil mu také většinový podíl v automobilce Fiat. Ve světě módy je jeho jméno neodmyslitelně spojeno se slovem sprezzatura v které byl opravdovým průkopníkem a zakladatelem. Vymyslel si spoustu opravdových ikonických vychytávek, ale abychom se příliš neodklonili od tématu článku, tak také dal do podvědomí mokasíny jako součást outfitu k obleku. Tato kombinace již nebyla v Americe neznámou, ale na evropské scéně se začala výrazně uplatňovat až s Agnelim a právě ten ji nosil v kombinaci s ponožkami. 

Od Agneliho dob se móda vyvíjela, trendy se měnily, vracely a znovu odcházely, až se dostáváme do roku 2017. Jak tedy dnes? V teplejších měsících určitě bez ponožek, je to více šik záležitost. Pokud již mokasíny vlastníte či nad nimi jen přemýšlíte, tak vám dávám opravdu palec nahoru. Mokasíny mají bohužel stále dědečkovskou nálepku, a když ne tu, tak se pro změnu označí za zženštilou záležitost. Tak to však bývá nejen u mokasín, českému kritickému oku podléhá vše nestandardní a nad průměr. 

Je však na nás abychom tyto zažité mýty změnili. Záleží samozřejmě na celkovém outfitu, a pokud budete mít vše vyladěné do detailu, tak kožené mokasíny budou už jen třešničkou na dortu. Mokasíny jsou výrazné v létě a na podzim? To pak dvojnásob a co se týče ponožek, tak já říkám ano. Záleží poté na vás, jak tato kombinace bude působit. 

Pokud se vám je nepodaří dobře sladit, tak to samozřejmě může vypadat i blbě. Můžete se také vydat klasičtější a konzervativnější cestou, v které vám ponožky s mokasíny sednou jako další díl do vaší promyšlené skládačky. Další cestou je sprezzatura a právě tato kombinace jen podtrhne váš celkový outfit a také dojem, který říká, že to co nosíte, nosit opravdu umíte a že se vyznáte. Můžete inspirovat a motivovat. Tak či tak, nosí se především ponožky, které ladí s barvou kalhot. A co ponožky barevné? Ty se přeci nosí i ke společenské obuvi a tak se dají vymyslet i hezké variace s mokasíny. To pak vykouzlíte variace všelijaké, jen ne ty usedlé. 

Mokasíny s ponožkami či bez? S obojím nešlápnete vedle. Záleží na příležitosti, náladě a počasí. 

Rada na závěr? Na pouštění draků se mokasíny příliš nehodí, zrovna tady můžete zůstat při zemi. A jaký máte názor na kombinaci loafers a ponožek vy?




Související

3 komentářů

  1. Obojí a hrdě, hlavně s úsměvem na tváři a hlavou nahoře :) Super článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, díky za návštěvu :) a musíme jen souhlasit ;)

      Vymazat
  2. Mokasíny se mi opravdu nelíbí. Článek o nich je velmi zajímavý. Bez ponožek jsou podle mne úplně vrcholem nevkusu.

    OdpovědětVymazat