Napínavě s napínáky do bot

července 07, 2015

Laicky řečeno, napínáky do bot jsou takové to dřevěné chodidlo (neplést s kopytem boty či Pinocchiem), které se vmáčkne do vnitřku boty s tím, že to botám opravdu prospívá. Pojďme se však na ně podívat nelaicky.

Napínáky do bot zažily svou největší slávu v průběhu minulého století. Nyní a to doslova pár let zpět byly napínáky  téměř neznámou záležitostí. Začíná se však o nich čím dál tím častěji mluvit a co víc, používat. A to je jen dobře. Rád bych tímto článkem tedy přispěl také svou troškou do mlýna.

Pro majitele kožených bot jsou napínáky opravdovým základem. Tedy pokud máte svoje boty rádi a pokud chcete ať boty mají rády vás. Hned na začátek je potřeba si uvědomit, že kožené boty jsou přeci jen z kůže. A stejně tak jako se staráme například o obličej, kůže bot to potřebuje rovněž. Slouží nám k tomu hned několik nástrojů a jedním z nich jsou právě napínáky do bot. Napínáky se doporučuje vkládat ihned po každém nošení a to na dobu alespoň 24 h. Ideálně tak střídáme více párů bot. Když máte boty zrovna na sobě, napínáky se nechávají schnout volně na vzduchu. 

Napínáky mají v ideálním případě několik funkcí:
1. Napínají kůži boty a vyhlazují tak případné vrásky boty
2. Vsakují vlhkost a pot z boty
3. Provoní botu

To vše vede především  k prodloužení délky životnosti obuvi a udržení stále "pěkného" vzhledu.



Rozlišujeme  několik typů, přičemž za základní  lze považovat:

1) Plastové napínáky
Nikdy jsem se s nimi prozatím nesetkal a pokud tento stav udržím, zvládnu to. Plastové napínáky jsou sice velmi levné, ale také splňují pouze jeden úkon. A tím je v rámci možností vypnutí kůže boty. Dřevěné napínáky mají také tu krásnou vlastnost, že absorbují vlhkost z boty. U plastových napínáků se tento úkon neděje, přičemž zamezují dokonce i proudění vzduchu ve vnitřku boty.

2) Dřevěné napínáky
Stejně jako u plastových, dřevěné napínáky jsou k nalezení nejčastěji s pružinovým mechanismem. Na fotce níže mám své historické napínáky o kterých jsem psal již dříve. Nemají sice tu klasickou "moderní" pružinu, ale jsou jim velmi podobné. Používám je na takové boty, kterým tvarově i odpovídají a v takovém případě pak botu vypnou dobře. Dřevěné napínáky mají pevnou špičku, která nedovoluje v přední části maximálně vypnout kůži a je tak potřeba dobře volit ke které obuvi se "hodí". V tomto případě se jedná o napínáky z lipové dřeva, přičemž druhů používaného dřeva je větší množství. Potkávám se s obavou, zdali zadní dílec ve tvaru "kuličky" či "válečku" nezdeformuje vyvíjeným tlakem, patu boty. Musím říci, že v mém případě se tak dosud nestalo. Pokud máte jinou zkušenost, podělte se prosím o ni s námi do komentářů. 




3) Cedrové napínáky
Napínáky z cedrového dřeva jsou na vrcholu napínákového žebříčku. Nemůžeme však házet všechny cedrové napínáky do jednoho pytle. Různí výrobci, rovná se odlišné provedení a především pak kvalita. 

Já jsem hrdým majitelem napínáků francouzské značky Bexley, které se dají u nás v ČR pořídit v gentlemanském obchůdku Dr. Woody.  Napínáky na fotografiích níže také pocházejí z nabídky tohoto e-shopu.



Napínáky jsou vyrobené z jehličnanu červeného amerického dřeva cedru, který je právem považován za nejlepší materiál k výrobě napínáků. Zhotoveny jsou v tzv. plné bázi, opakem jsou pak napínáky s pružinovým systémem. Stejně jako dřevěné, i cedrové napínáky absorbují jak vlhkost tak i pot z boty. Velkým plusem je také vůně cedru, která je opravdu výrazná a příjemná. Kdo ví ten ví, kdo ne, bude mile překvapen. Právem se také cedr používá coby atribut parfémů. Ve formě napínáků do bot vám pak cedr obuv provoní. Jak již samotný název napínáků napovídá, funkci mají především napínací, přičemž skrčená kůže boty se objevuje hlavně v přední části boty u nártu a špičky.



Cedrové napínáky od Bexley mají v přední části pružinový systém, který napne botu i do stran. Takovým systémem je opatřena většina cedrových napínáků. Jsou však i takové napínáky, které mají přední část z jednoho či dvou kusů. I tyto můžou sloužit velmi kvalitně. Pro maximální účinek vypnutí však doporučuji používat napínáky s pohyblivou přední částí do šířky.



Pro lepší vlastnosti jsou napínáky vyrobeny z nelakovaného dřeva. Musím ocenit také velmi pečlivé opracování a v patní části funkční "úchytku" za pomocí které se napínáky pohodlně vytahují z boty. Mnohým se také osvědčuje čištění bot s napínáky uvnitř, protože drží lépe tvar, kůže je napnutá a přijímá tak lépe nanášený vosk. 



A jaké máte vy zkušenosti s napínáky do bot? Vidíte je prvně? Plánujete je či je používáte běžně?













Související

7 komentářů

  1. Kožené boty a potažmo napínáky vlastním a používám až posledních šest měsíců. Jedny napínáky mám z gentlemanstore.cz, druhé z lepremier.cz. Přestože jsou oboje stejné velikosti, ty od Loake mi, dle mého, lépe sedí v botách a také výrazněji voní. Boty používám poměrně intenzivně půl roku a i na konci dne krásně voní, což pro mě bylo vždy nepředstavitelné :)

    Za sebe doporučuji už kvůli té vůni. Do vůně cedrového dřeva jsem se zamiloval po pár dnech používání napínáků a tak jsem neodolal cedrovým ramínkům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za zajímavý komentář.
      K tomu jak napínáky sedí, bude mít také velké slovo konstrukce boty vs. konstrukce napínáků. Jak píšete některé pasují na určitý tvar více...

      K cedrovým ramínkům jsem "přičuchl" (čistě obrazně) nedávno a určitě je mám také v plánu :)

      Vymazat
  2. Napínáky Bexley doporučuji kupovat přímo z oficiálního obchodu, kde jeden kus sice stojí € 29 euro, ale od pěti kusů výš vyjde jeden jen na necelých € 12. Poštovné je u těch pěti kusů cca € 18. Nákup u českého dovozce se vůbec nevyplatí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ofic. stránkách mají opravdu velké akce na různé zboží :) Ale ne vždy potřebuje člověk hned několik párů..je to pak i záležitost např. domluvy s přáteli atd. Když však potřebuji jeden, dva, tři kusy přijde vhod i česká nabídka ;) Cena je úměrná kvalitě.

      Vymazat
  3. Jednoznačně ano,napinaky prodluzuji zivotnost obuvi...na jejich pouzivani jsem si zvykl stejne jako na kazdodenni cisteni obuvi i zubu...;-)

    OdpovědětVymazat
  4. cedrové napínaky kupuji od firmy lamarche v centru prahy za 490,- par jde se dostat i na cenu 390,- ale na to nemam tolik bot http://www.lamarche.cz/cedrove-napinaky-do-obuvi-cena-od-390

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, dobrý tip. Taky si většinou vše kupuji v množství 60-120 párů :o)
    www.cisteboty.cz 699Kč Famaco, o něco kvalitnější než Bexley. Navíc bez poštovného a reklamace v ČR.

    OdpovědětVymazat