Výstava surrealistického velikána Salvadora Dalího

ledna 04, 2016

Když se jednou za čas nějakým snad poblouzněním ocitnu na Staroměstském náměstí, nekoukám po turistech ani pod nohy, ale na pražskou architekturu, která mě nikdy nepřestane ohromovat. Častokrát tak můj zrak spočinul také na domě u Bílého jednorožce, v jehož prostorách má výstavní síně Gallery of Art Prague. Jedná se o stále expozice, které jsou jednou za delší časový úsek obměňovány. Minulý rok jsme zde byli na Andyho Warhola s výstavou  I´m OK. Bylo to vynikající. Rok se s rokem sešel a přesně na den jsme si řekli, že se mrkneme také na Salvadora Dalího. A co více, uděláme si z toho tradici a každý první víkend v novém roce zavítáme do nějaké té galerie. Byly totiž časy, kdy jsme na všelijaké vernisáže a výstavy chodili doslova každý měsíc. Rozmanitost zálib a povinností se však rozrostla a i když má den stále 24 hodin, času máme méně a tahle tradice bude naší artovou jistotou.




Surrealismus a kontrasty mě doprovázejí celý život. Na výstavu jsme se moc těšili a šli na ni s tou vidinou, že uvidíme repliky jeho nejznámějších obrazů. To jsme se však velice mýlili, protože výstava nabízí pouze originály a to jak velice četné grafiky, tak i velmi zajímavé plastiky, malby na porcelán a dřevoryty. Několik místností je pak věnováno cyklu Božské komedie, kterou Dálí vytvořil jako ilustraci stejnojmenného díla Danta Alighieriho. Projdete se tak očistcem, peklem a nebesy, které jsou plné nahých andělů s obrovskými prsy. 




Jak jsem se již zmínil, součástí výstavy jsou také Dalího geniální plastiky. K vidění jsou zde jednorožci, několik sošek s vysouvacími šuplíky, sloni a jednorožci na pavoučích nožkách aj. Součástí výstavy je také slavná pohovka ve tvaru rtů herečky Mae Westové, na kterou však nedoporučuji sedat. Není úplně tak stabilní jak se tváří.


Salvador Dalí je nepochybně ikona a především umělec jehož díla fascinují lidi po celém světě. Na této výstavě neuvidíte sic jeho nejznámější obrazy, vystavené kousky však dávají nahlédnout do jeho paralelních světů. Nabízí se zde pohled na dokonale zvládnutou techniku štětce a barvy, kterou kombinoval se svým viděním světa. Doporučuji tak návštěvu všem nadšencům do umění a i nejen těm. 























Závěrem pár zajímavostí od Salvadaru Dalím

- celým jménem se jmenoval Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí y Domènech
- svůj pověstný knír si nechal narůst podle vzoru Diega Velázqueze
- oficiální přijetí ke skupině surrealistů přišlo v roce 1929 , kdy natočil spolu s Luisem Buñuelem film Andaluzský pes
- spolupracoval a maloval skici s Waltem Disneyem
- navrhl také slavné logo lízatka Chupa Chups
- má i vlastní kolekci šperků či parfém "Dalí"
- jeho známé roztékající se hodinky měly symbolizovat relativitu času tak, jak ji popisoval Albert Einstein. Na tento nápad údajně přišel tehdy, když v teplém letním dni pozoroval roztékající se camembert
- Dalí celý život odmítal jíst jídlo červené barvy
- za svůj život namaloval více než  1 500 obrazů




V novém roce chceme na blog vnést také více umění, tipy na zajímavá místa, gastronomii a zkrátka vše, co člověka obohacuje v jeho životním stylu. Tímto článkem bychom tak rádi nakopli širší záběr blogu. A jak jste na tom vy a umění? Jste Dalího fanouškem či vám jeho svět nic neříká?



Související

1 komentářů

  1. Dali je jeden z mych oblibenych umelcu. Libi se mi komplexita jeho obrazu, clovek muze vydrzet u jednoho nekolik minut a chvili co chvili objevi detail, ktereho si jeste nevsiml :)

    OdpovědětVymazat