Prkno k prkýnku, stavíme si náš domov

února 22, 2022

Ještě minulé léto jsme byli doslova na zelené louce. Necelá desítka ovocných stromů, 2500 m2 k sekání a nekonečné výhledy. Byli jsme stavbou domu nepolíbení a opravdu jsme netušili, co nás s prvním kopnutím základů čeká a nemine. 


Ty blááááááho, a že toho bylo a je. A to stavíme "pouze" na klíč! Jenže ono to není tak, že:
„Tak tady máte ten klíč vašeho hotového domečku, enjoy it.“
Mrtě věcí si musíte stejně obstarat sami. Vybrat, našprtat, obletět, obvolat a hlavně urgovat, urgovat, jo a ještě jednou urgovat. Klobouk dolů všem, co staví svépomocí. Na jednu stranu jim to krapet závidím. Budou znát každou příčku, drát, každé zákoutí svého domova, ale na stranu druhou nemůžu mít ani tucha, co za šílenou práci, stres a plánování to obnáší. Stačí nám ten zlomek, na který jsme si mohli sami sáhnout. Ona ta energie, kterou potřebujeme směřovat na budování naší firmy a především pak rodině, tak ta není nekonečná a přitom za posledních několik měsíců nebyl snad jediný den, kdybychom něco neřešili ohledně stavby, neplánovali nebo nevybírali něco. 

Každopádně jakmile se koplo, tak nám to rostlo doslova před očima. 


Ono, když stavíte z cihly, tak máte na všechno to pozlátko, co stavba obnáší, mnohem více času, někdy třeba i let. U dřevostavby je to trochu jinak. Můžete bydlet někdy i za pár měsíců. Rychlost stavby bude asi největším kladem dřevostavby. Všichni víme, jak je dnešní doba uspěchaná a někdy taky není jen čas ztrácet čas. 




Na projektu jsme si nechali záležet. Celé rozložení interiéru, pokojů a příček  jsme si vlastně navrhli sami, pár otazníků vykomunikovali s lidmi na internetu, kteří také stavěli a vzešlo z toho i pár fajn nových nápadů. Projektant nám moc neměl, co rozmlouvat a navrhl jen pár kosmetických úprav. Jinak navrhl všechno ostatní, jako skladbu materiálu, statiku, vyprojektoval veškerou vodu a elektriku. No zkrátka vše a stále je nám pro každý náš dotaz k dispozici. Oběhal nám také všechna razítka a povolení. Chvíli jsme přemýšleli, zda nekoupit něco staršího s duší a dát to dokupy. Ale ono navrhnout si něco takhle na míru, na míru vašim potřebám, něco, co nejde naproti, ale co jde doslova ruku v ruce s vašimi sny, tak to je taky někde jinde a moc jsme se teda nerozmýšleli. 


Líná huba, holé neštěstí a u stavby baráčku to platí dvojnásob. Až v průběhu stavby jsme zjistili, jak je spousta věcí v projektu předimenzovaná. Což samozřejmě nemůže být nikdy na škodu, ale kdybychom to mohli vrátit zpět, spousty věcí teď komunikujeme lépe, více se ptáme a upravujeme. Pak tady totiž máte také stránku finanční a my se s naším domečkem strefili zrovna do období fakt velkého zdražování, a to se pak počítá každý drátek navíc natož betonová skruž aj. 

Na začátku jsme si udělali rozpočet, který byl dá se říci, tak akorát a i s menší sichr rezervou. Postupem času jsme ho hezky ladili až z toho vznikl celkem propracovaný plán, v kterém je rozepsána snad každá důležitá položka. Nikdo nás však nepřipravil na to, že se bude zdražovat a to doslova všechno. Ale opravdu úplně všechno. Jen taková vana se zdražila o pár tisíc, kuchyně o pár desítek tisíc a stavební materiál, jako betonové tašky, beton na základy a samotné dřevo? No co vám budu povídat, jsme o pár set tisíc někde jinde, mimo veškeré plánování a krom dalšího úvěru přišly i kompromisy, díky kterým vzala za své bohužel i taková fotovoltaika a jiná přání. Museli jsme škrtnout i dozor stavby, což je určitě velmi důležitá součást. Hold nedalo se svítit. Začali jsme šprtat, ptát se a hlídat si to v rámci možností sami. Hodně nám ale pomohlo a ulehčilo to, že máme naši stavební firmu vlastně na doporučení od jednoho takového dozora, který je fakt ras a s naší firmou byl často spokojený.


Prostě nemůže být všechno růžové. Bylo by to fajn, ale jedeme dále a máme několik základních kvalitativních pilířů, z kterých neslevíme, které doklepeme, a na kterých můžeme stavět a ladit náš domeček v průběhu spousty dalších let. To víte, že bychom chtěli mít všude obří HS portály a jak se říká, mít hned všechno. Život není The Sims, kde si to všechno na rozjezd pěkně nacvakáte. Budeme si muset počkat, hlavně mít ty základy udělané kvalitně.


Jinak, co se týče toho hrůzostrašného stavebního povolení, tak to nakonec byla celkem pohoda. Ale v žádném případě neříkám hop, ještě jsme nepřeskočili a čeká nás kolaudace. Ale co jsem chtěl říci, tak projekt jsme měli udělaný dobře a to je základ. Dostali jsme jen nějakou menší připomínku, kterou jsme zapracovali a bylo hotovo. Vodovodní přípojku nám udělali hrozně rychle. Byla to otázka snad jen dvou týdnů, ale taky první zkušenost s víceprácemi nad rámec domu na klíč. Museli jsme si sehnat bagr, vzít rýč, lopatu a vodu kopnout přes obecní cestu sami. Poté natáhnout po pozemku k nové vodovodní šachtě. Pamatuji si, jak jsem byl z toho tehdá vypleskaný a zjišťoval si, jak má jako takový výkop pro přípojku vypadat atd. Ale takhle zpětně, byla to pěkná prkotina oproti tomu, co jsme všechno prováděli později. 

Jo taková stavba, ta vás zocelí jak psychicky, tak i fyzicky. 

Pak tady máme elektřinu. Jenže to by bylo na samostatný článek, ale ve zkratce a vší slušnosti jen takhle. Po roce a půl, nesčetného papírování, průtahů, desítek a desítek telefonických hovorů nám toto pondělí tj. 21. 2. 2022 zapojili hodiny. Do té vymodlené plastové šílené bedny, a my si tak můžeme spustit podlahové topení, baráček může začít pořádně schnout a mohou se začít dít velké věci. Upřímně, kdybychom ji měli o dost dříve, tak už dozajista bydlíme a ušetřili bychom taky spoustu peněz. Takhle jsme si na stavbu pomohli benzínovou elektrocentrálou a poslední dva měsíce prodlužkou k sousedům, kteří také staví, a kteří si tu elektřinu také po strašně dlouhé době vymodlili (děkujeme ještě jednou!). Kdo nezažije, neví, o co jde. Uff, ale je to za námi a další prostor si to tu už nezaslouží. Uff, koukám, že jsem to zvládl i slušně a tak jdeme radši dále. Fuck. 


Zatím největší a taky nejbláznivější projekt bylo usazení domácí čistírny, naší obří dešťovky a budování vsaků pro přečištěnou vodu z čistírny a přebytečnou dešťovou vodu. Beton, bláto, kari sítě, bláto, desítky a desítky potrubí, bláto, skruže, tuny štěrku, hodiny s bagrem, jo a bláto, už jsem ho zmínil? Kdybychom to dělali v létě, tak si to nejspíše i užiju, ale byl listopad, my byli od hlavy k patě obaleni v blátě, zmrzlí a bylo to vše, jen ne zábavné. Ještě nemáme úplně vše hotovo, ale funkční to bude. Co vám budu povídat, těším se jak malý Jarda až spláchnu záchod. 

Natažení elektřiny po pozemku, protáhnutí přes základy do budoucí technické místnosti bylo po tom všem už vážně hračka. Bytelná CYKY-J 5x16mm2 nebo moje oblíbená 3x2,5mm2 a další. Kdysi pro mne scífko, teď začínám chápat, jak ten dům vlastně funguje a je to osvěžující. Zase to jsou věci, se kterými musíte nad rámec domu na klíč ve svém rozpočtu počítat. Zase tady budete potřebovat bagristu, stejně jako na zarovnání pozemku a  na všechny ty nesčetné terénní úpravy, které vás třeba při koupi pozemku ani nenapadnou. A to jsme stále ještě na začátku, hooodně nás toho doma i venku ještě čeká. 

Spousty věcí se nám povedlo, spousty bychom i udělali jinak. Rád bych řekl, že jsme se ponaučili a příště to uděláme jinak, lépe, ale to ani náhodou. Tohle je naše poprvé a naposledy. 

Jo a za měsíc a půl bychom mohli mít hotovo.





Související

0 komentářů