Naše dovolená v Mariánských lázích

srpna 25, 2015

Naskytla se nám příležitost podívat se do Mariánských lázní, rekreovat se a zároveň se zúčastnit galavečera vyhlášení ankety Basketbalista roku 2014/2015. V lázních ani jeden z nás dosud nebyl a tak jsme byli velmi zvědaví, co nás vlastně čeká a nemine. 

M: Mariánské lázně (ML), známé také jako Marienbad, se nachází asi hodinu a půl cesty autem od Prahy směrem na západ a patří mezi nejmladší západočeská lázeňská města. Počet obyvatel čítá pouhých 13 tisíc, přičemž ve městě potkáte většinou jen turisty. Přestože se jedná o opravdu velmi malé městečko, poskytují ML turistům, lázeňským hostům i místním obyvatelům opravdové skvosty a to jak v podobě architektury tak i kulturního vyžití.



V ML můžete nalézt až 100 minerálních pramenů s obsahem oxidu uhličitého a soli z nichž je zachyceno a využíváno 53. K nejvíce využívaným patří Rudolfův, Křížový, Lesní, Karolinin, Ferdinandův a Ambrožův. Mariinin pramen, který dal městu název, mezi ně taktéž patří, jedná se však pouze o vývěr plynu oxidu uhličitého.

L: Co se tak pitného režime týče, rád bych doporučil nechodit s dřívím do lesa. Sami jsme si ihned po příjezdu nakoupili minerálky. Ale město je prameny protkáno a nikomu tak nic nebrání si napustit láhev něčím opravdu léčivým. Pravda, ne všechny jsou chutné a jiné dokonce i zapáchají, ale člověk si určitě najde takové, které mu zachutnají. Je to jedinečná šance zkusit něco jiného a přitom vysoce zdravého. Sami jsme si občas připadali jako na koštu vín jen s tím rozdílem, že nevíme co nás po prvním doušku čeká. Místy to byl zážitek.


M: Ubytovaní jsme byli v krásném 4* hotelu Hvězda, který se rozprostíral v lázeňské čtvrti blízko nádherné lázeňské kolonády a všudypřítomných upravených parků.

Hned na začátku byl příjemný dotaz paní recepční, zda nám mají odnést kufry do pokoje. Najednou jsem se cítila tak nějak ... jinak :-) Vstupní hala zářila zlatavými barvami a mramorem, v odlesku výtahu jsem se dokonce viděla a o tom, že i uvnitř hotelu byly fontánky, se raději už rozepisovat nebudu.

L: Ceny ubytování se v ML liší mmj. i dle hvězd hotelu a to pak  doslova i v rámci tisíců. My si dopřáli hvězd více. Na různých slevových portálech se však pohybuje ubytování i ve velmi zajímavých cenových relacích. Proto mě trochu udivilo, že nejen v hotelu, ale i městě potkáte na 90 % rusky mluvících, 8% německy, 1 % asijsky, zbylé procento tvoří Češi (procentuální vyčíslení je čistě subjektivní názor založený na několika denním pozorování a může se lišit dle sezóny či konstelace hvězd). On si člověk česky pokecá  lépe v Chorvatsku nežli v našich lázeňských městech. Hold máme jiné priority a absence mořského pobřeží je také znát.


1. den
M: Po ubytování jsme jako první vytáhli plavky, oblíkli župan, pod paži jsme si vzali osušku a vyrazili vstříc hotelovému bazénku, sauně a dalším lázeňským vymoženostem. Na Spa recepci jsme si nahlásili procedury a pak už je vklouzli do bazénu, který měl na stropě tvar krásné sedmicípé hvězdy a byl propojen zároveň s vířivkou. Hmmm, to se to probublávalo. No a v ten moment nám začal 5 denní relax.

L: S tím županem je to takový příjemný nezvyk. Ještě jsem nezažil chodit po hotelu v županu a zde to byla samozřejmost. Je to uvolněný a o tom relax je. Sám jsem ještě donedávna podobnému typu dovolené příliš nefandil. Měl jsem a stále mám rád akčnější záležitosti, ale člověk musí někdy vypnout, nechat si dát tělo, svaly a mysl do kupy. A to se nám také povedlo.

Zdroj: marienbad.cz

M: S varhánky na prstech, probublaní do aleluja a s prokrvenou pokožkou jsme šli na premiérovou večeři. Večeře byla každý den formou švédských stolů, u klavíru seděl PAN klavírista a první večer tak proběhl za zvuku Debussyho a jeho Clair de lune, a tak jsme si se sklenkou vína dávali do nosu. Romantika jak vystřižená z filmu.

2.- 5. den probíhal v podobném duchu. Užívali jsme si vířivku, saunu, infračervené záření ale i léčebné procedury jako byly masáže celého těla, hlavy, chodidel, oxygenoterapii nebo minerální koupel s CO2.  Tak nějak jsme nevěděli, co si pod názvy procedur představit a tak nás čekala zajímavá zjištění.

Danubius Magic Champagne masáž se honosila v názvu magií a šampaňským a ve výsledku i cenou a tak jsem se moc těšila. Byla to má první procedura v lázních vůbec. Lukáš byl celý nešťastný, jelikož pro něho už volný termín nebyl. Natěšená a v županu jsem zaťukala na dveře maséra. Otevřel mi velice sympatický pán v letech. Z masáže se nakonec vyklubalo hlazení pro důchodkyně a tak jsme se s masérem domluvili na klasické masáži celého těla. Za mě tedy nakonec palec nahoru a to jen díky duchaplnosti, vtipnosti pana maséra a jeho šikovných rukou.

Oxygenoterapie pro mě byla největší otazník. Proceduru jsem měla naplánovanou na 7 h ráno, před snídaní. Kdybych věděla, v jakém stavu po proceduře budu, asi bych si si ji naplánovala na pozdější hodinu, nejlépe nějakou večerní. Zdravotní sestřička mi beze slova zavedla dýchací hadičku do nosu - ne nebojte, ne až do krku :-) Dala mi do ruky ovladač od TV, pustila mi animované pohádky, zapnula kyslíkovou bombu a odešla a já si tam takhle seděla s hadičkou v nose hodinu a čučela na pohádky. Prostě klasické sobotní ráno. Horší bylo dostat se po hodině o patro níž na snídani, kde už mě netrpělivě vyhlížel Lukáš. No, když to shrnu .... mé tělo bylo na snídani, můj mozek spinkal. A prý mi to mělo mozek okysličit, nechápu.

L: Reflexní masáž chodidel byla mou první masáží v ML. Masáž to byla příjemná a takového toho typu, kdy je masáž zaměřená především na stimulaci nervových zakončení s krevním a lymfatickým účinkem. Mačkání určitých bodů by mělo pomáhat i na určité orgány v těle. Bylo to odpočinkové, ale domluvil jsem se s masérem na mírném zkrácení a ve zbylém času mi vzal ještě záda. Bylo to z jeho strany proklientské a mě to dost helplo. První den léčebných procedur tak začal velmi uvolněně.

Reflexní masáž hlavy a obličeje je příjemnou relaxační záležitostí. Masérka naštěstí nezkoušela samovolně začínat diskuzi a tak mohl člověk na pár minut vypnout a nechat se jen hýčkat. Masáž se provádí různým mačkáním a hlazením tváře, čela, nosu, očí a uší. Dále se také masíruje zátylek a šíje. Opravdu se především jedná o ryze odpočinkovou záležitost.

Klasická masáž u mě ze všech procedur zvítězila. Druhů masáží je opravdu velké množství a to od medové, přes čokoládovou po bahenní, ale stará dobrá klasická je zkrátka klasika. Zdrbli jsme různé druhy i s masérem  a je také klasického názoru. Masáž jsem dostal od noh po hlavu s tím, že nejvíce mi bodly záda. Ono když člověk sedí v práci 8 h za počítačem, bohužel se to na něm začne i negativně projevovat. Masáž se také honosí tím, že zlepšuje krevní oběh, prokrvení svalů a zásobení svalů kyslíkem. Zkrátka svaly používáme každý den, někdy je namáháme více, někdy méně, ale namáhány jsou neustále a jednou začat se musí nechat naklepat.

Minerální koupel s přírodním CO2 a se solí z mrtvého moře byla jedinou mou "koupací" procedurou a byl jsem na ni velmi zvědavý. Jak jsme psali výše, ML jsou protkány různými minerálními prameny o různé chuti a vůni a právě ten s CO2 je toho výraznějšího typu. V praxi to vypadá tak, že se naložíte do plechové vany s vlažnou mírně smradlavou vodou  do které je vysypán sáček se solí z mrtvého moře a ležíte a odpočíváte.  CO2 probublává na vaši kůži, dále je vstřebáván kůží do těla, kde zpomaluje srdeční aktivitu a snižuje krevní tlak. Výraznější účinek bude mít jistě několik procedur jdoucích po sobě. Já to ze zvědavosti zkusil a na škodu to určitě nebylo. Koupel trvala 20 minut, zábal do ručníků pro lepší vstřebávání dalších 20 minut a z naložení do CO2 minerálky jsem smrděl další 2h.

Naplánováno jsme měli také spoustu procházek po městě, které jsme nakonec zkrátili převážně na centrum ML. Uvědomili jsme si, že jsme přeci v lázeňském komplexu a je třeba toho na plno využít. Procházet se dá i jindy jinde. Za velký zážitek stojí zmínit procházka, v které jsme se prokličkovali podzemními prostory několika hotely až do vyhlášených římských lázní. Vypadají opravdu jako vystřižené z antického prostředí. Mramor, sloupy, mozaiky a chrliče, za mě nejhezčí místo v celém hotelu. V rámci římských lázní bylo k dispozici několik bazénků, saun, vířivek, infra slunění, kneippův chodník, luxusní odpočinkové místnosti a tak dále a dále. Takhle nějak může vypadat římské nebe.

Zdroj: http://www.lazne.travel/

M: Co se Basketbalisty roku 2014/2015 týče, byli jsme moc a moc zvědaví. Již dopoledne začaly exhibiční zápasy 3x3 a my jsme měli možnost vidět excelentní výkony. Když jsme se nakoukali do sytosti, Lukáš vzal do ruky foťák a šli jsme nafotit outfit (zveřejníme v nejbližší době). Dali jsme si malou večeři a vyrazili vstříc dalším zážitkům. Čekal nás totiž již zmiňovaný Basketbalista roku. Galavečer se odehrával v krásných prostorách Společenského domu Casino. U vchodu nás čekal welcome drink, fotograf a v hlavním sále byli již nachystané televizní kamery. Ale z čeho jsem byla nejvíc paf bylo to, že jsem poprvé ve svém životě byla jedna z NEJMENŠÍCH v sále. Já, která mám 182 cm a ještě jsem měla 9 cm podpatky, no věřili byste tomu? A to, že jsem tam měla své basketbalové idoly z mladí, pro mě byla jen velká úžasnost. Tolik sympatických lidí dohromady jsem neviděla už hodně dlouho a díky dopolední exhibici jsem si opět potvrdila to, že basketbal patří mezi nejkrásnější sporty vůbec. Lukáš zaperlil, když nad ránem vyzval k tanci jednu z nejlepších hráček USK Praha a vůbec nevadilo, že jí byl po pupek. Večer probíhal svižně, všude spousta dobrého jídla, pití, zajímavých lidí a tak se brzo z večera vyklubalo časné ráno.

Pár nej závěrem.
Parádní atrakcí je lanovka v kombinaci s horskými koloběžkami. To vás tak vyveze na vrchol kopce lanovka a dolů si to pěkně sjedete na horských koloběžkách po různých horských cestičkách.
Nejbláznivějším místem ML bude patrně místní zpívající fontána. V určitém časovém horizontu se kolem ní shlukovali turisté z širokého okolí a koukali jak stříká vodu a zpívá Céline Dion.
Nejpozoruhodnější stavbou je bezesporu kolonáda, která ihned zaujme svou velkolepostí. Nejzdravější záležitostí je koštování velmi různorodých místních pramenů.
Nejlépe tradiční lázeňské oplatky chutnají ve formě kusovek z místních stánků.







Závěrem můžeme dovolenou v lázeňském městečku jen doporučit. Určitě nám to hodně dalo, dobilo energii a motivovalo k ještě zdravější životosprávě.












Související

0 komentářů