Proměny módních tvarů No. 1 - korzet, podprsenka, kalhotky

srpna 05, 2015

Jak souvisí vývoj ženské postavy v průběhu dekát se spodním prádlem? Kde se vzal korzet, kalhotky a podprsenka?

Pojďme se společně trošičku podívat  do 1. části článku o historii vzniku spodního prádélka.

Tak, jak se měnil styl oblékání, tak se měnilo i samotné spodní prádlo. Například roku 1900 trvalo ženě poměrně dlouho, než se oblékla - veškeré spodničky, spodní kalhoty, košilka, šněrovačky aj. Kolikrát vážily až 3 kila. No fujtajbl, to muselo být strašně nepohodlné. Do spodního prádla se dokonce řadily i vysoké boty. Nedej bože, když šly vidět - musely se nosit hodně dlouhé sukně, aby nezakrývaly pouze špičky bot.

Spodní prádlo šlo taktéž ruku v ruce s postupnou proměnou módních tvarů.
V roce 1890 byla na vrcholu kyprá postava s útlým pasem, velkou zadnicí a velkým poprsím. Štíhlost až hubenost vedla k obavám o zdraví a jednalo se o ukazatel zlé a prudící povahy.

Zdroj: Pinterest.com

Zdroj: Pinterest.com

Ve 20.letech vedla chlapecká postava - vysoká, štíhlá s kostnatými rameny a hlavně PLOCHÝM hrudníkem. Ženy, které měly naopak poprsí větší, musely používat takzvaný hrudní pás, aby docílily vytouženého plochého hrudníku. Och jaký to paradox k dnešní době ...

Zdroj: Pinterest.com

Kolekce "New look" Christiana Dior ve 30. a 40. letech opět zavedla kypřejší tvary. "New look" prosazoval štíhlý pas a oblé boky. Ženy si tento styl natolik zamilovaly, že začaly používat korzety, aby docílily co nejštíhlejšího pasu. Ne všem se ale korzety líbily. Korzety škrtily a ženy nebyly ochotny takovéto nepohodlí snášet. Tento styl se udržel celá 50.léta a přišel na chuť i Brigitte Bardot či Anitě Ekberg.

Zdroj: Pinterest.com

Zdroj: Pinterest.com

Zdroj: Pinterest.com

Ale ouvejs, 60.tky byly peklo. Na vrchol se dostal styl Twiggy. Vysoké hubené holky, postavou podobnou dítěti, vedly ostatní ženy k hladovění, aby dosáhly daného "ideálu" tehdejší "krásy".
V 70.letech už to měla pod palcem Jane Fonda, která začala propagovat zdravý životní styl s heslem "Dobrá kondice pro všechny".

Zdroj: Pinterest.com

Zdroj: Pinterest.com

Zdroj: Bloomberg.com

90.léta patřila sjetým vyzáblým modelkám s propadlými lícními kostmi a tmavými kruhy pod očima. Pití velkého množství kávy v noci a záměrného ponocování vedlo tehdy k vysněnému "heroinovému looku". No, co víc si mohla holka přát, viďte.

A konečně 21. století - štíhlé modelky kolem nás, podkožní tuk žádný, ale za to nafouknuté poprsí - ideál krásy?

Do popředí se ale dostávají opět ženské tvary, pevné, ale ženské - oblejší boky, větší prsa, zkrátka, aby měli muži za co ženu chytnout.

Zdroj: Sawfirst.com


Slovník - 1. část:

Korzet:

Pro některé velmi nepříjemný, jelikož stahuje, nedá se v něm dýchat, jiné si ho však zamilovaly pro svůj erotický nádech.

Madonna si na svůj koncert roku 1990 oblékla korzet navržený Gaultierem a povznesla tak část spodního prádla na jevištní kostým.

Zdroj: atrl.net

Korzet pomáhal tvarovat postavu. Jednou bylo potřeba zvýraznit poprsí, jindy zase zúžit pas. Korzet však způsoboval dušnost, mdloby, stlačoval vnitřní orgány a celkově působil na zdraví negativně. Navzdory všemu tomu vláda korzetu přetrvala až do 20.století.

Po 1.světové válce byly postupně vyvinuty nové druhy spodního prádla, které zeštíhlovaly a zpevňovaly, ale již bez drastického utahování.

Zdroj: Pinterest.com

V 60.letech dostaly červenou všechny korzety, corselety a bodice a mohlo se tak svobodně dýchat, ale ne na dlouho.

V 80. a 90.letech se na přehlídková mola znovu dostaly korzety, ale z původního spodního prádla se  nyní stal elegantní erotický kousek.

Zdroj: pinterest.com

Zdroj: pinterest.com

Podprsenka:

tzv. "Držadlo poprsí" si nechal patentovat jistý Hugo Schindler. Následovala ho Christina Hardtová patentem na "Dámský nátělník jako držadlo poprsí".

Roku 1905 vytvořil Sigmund Lindauer moderní typ podprsenky pod názvem "Hautana bust-holder" a tento patent si udržel krásných 7 let.

Zdroj: pinterest.com

Zdroj: pinterest.com

Historické prameny se rozcházejí v tom, kdo vlastně vytvořil podprsenku jako první? Sigmund Lindauer, Mary Phelps Jacob nebo snad Kestos Rosalinda Kleinová?

Ve 40.letech se prádélko skládalo z podprsenky, kalhotek a podvazkového pásu (punčocháče ještě neexistovaly).

Zdroj: pinterest.com

A já si říkala, kde se vzaly podprsenky tvarem připomínající nevkusné hroty a ono to bylo v Americe v 50.letech. Říkalo se jim "rocket breasts" a jejich představitelkami se staly například Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Jane Russell aj.

Zdroj: pinterest.com

Zdroj: pinterest.com

O 10 let později bylo kyprým tvarům a bujným poprsím konec - na řadu se dostal chlapecký typ postavy s plochým hrudníkem a tím byl konec éry sexbomb.

A kde se vzala, tu se vzala naše milovaná PUSH-UP. Na začátku 90.let byla opět poptávka po bujném poprsí a americká firma Frederick´s se tohoto úkolu náležitě zhostila. Vznikla tak "PUSH-UP" doplněná o vycpávky.

Zdroj: pinterest.com

Roku 1990 předvedla firma Gossard model "Ultrabra" a roku 1992 vyhlásil Vogue doplňkem sezony model "Wonderbra" od firmy Playtex.

Model Ultrabra
Zdroj: Pinterest.com

Kalhotky:

první "kalhotky" můžeme nalézt již v 19.století. No, byly to spíš dlouhé nohavice. Měli za úkol především zakrýt nohy.

Zdroj: Pinterest.com

Nohavice se později zužovaly, zkracovaly a dostaly se na délku pod kolena. A roku 1914 se začalo spodkům oficiálně říkat kalhotky, huráááááá.

Zdroj: Pinterest.com

Od 30. do 50. let se nosily stahovací kalhotky s nohavičkami zakrývající bříško. Ale ouha, 60.léta diktovala minisukním a nohavičky by tak vykukovaly. Co s tím? Bylo zapotřebí nohavičky odstranit.

Největším zlomem ve střihu kalhotek byla 80.léta.

Dnes je střihů nepřeberné množství a můžeme si tak zvolit, které se nám nejvíce líbí, padnou a jsou nám pohodlné.

U výběru kalhotek je nejdůležitější, aby byly prodyšné, z kvalitního materiálu, aby byly pohodlné, nezařezávaly se a nehezky se nerýsovaly.

"Viditelné linie spoďárků zcela pokazí dojem i z toho nejelegantnějšího oblečení." jak tvrdí Woody Allen.

Doufám, že se vám moje první část historie spodního prádelka líbila. V následující části se zaměřím na materiál, typy podprsenek a kalhotek. Ale to až příště ...












Související

7 komentářů

  1. Musím říct,že nejvíce se mi líbí 80. a 90. léta =) je to velmi zajímavý článek =).
    A chci se omluvit za dlouhou neaktivitu. Brzy začnou zase přibývat články a plánuji i videa :)
    http://fetchingfashionandbeauty.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji a pokračování bude ještě zajímavější :-) M

    OdpovědětVymazat
  3. Wau tak to je slušný retro, ale dřív to bylo módním hitem. A doba se pořád mění a s ním i různé trendy, ale co by mě zajímalo. Jak to bylo třeba s takovimy a kdy byli pro ženy vlastně poprvé vytvořené a dali se koupit nebo sehnat.

    OdpovědětVymazat
  4. Velice zajímavý a čtivý článek. Mohla byste klidně psát do časopisů, opravdu mě článek pohltil a nepustil. Ale tedy v některých těch dobách se opravdu vůbec nehledělo na pohodlí ženy a ty korzety způsobovaly dokonce vážně zdravotní problémy. Dnes už se ženy za svá prsa stydět nemusí a když třeba ze zdravotních důvodů musí přistoupit ke zmenšení, tak je tady tenhle způsob, jak toho docílit a nemusí kvůli tomu mít různě zdeformované kosti a svaly.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, přečetla jsem si Vámi napsaný článek, velmi mě zaujal. Mohla byste takové to články o historii oblékání psát do módních časopisů. Také mě tento článek inspiroval ke koupi něčeho hezkého na sebe. Na internetu tady jsem objevila několik takových překrásných podprsenek. Nevím, kterou si mám vybrat. Přeji pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  6. Mně nejvíc sedí podprsenky s klasickými ramínky :-) . Ani ne úzkými, ani širokými, prostě takový zlatý střed :-) . Oblíbila jsem si tyto bezešvé zpevňující podprsenky https://www.plaza.cz/bezesve-zpevnujici-podprsenky/ , která mají dobrá ramínka, která se mi nezařezávají do ramen a ani kostice, které by mě tlačily do žeber :-) .

    OdpovědětVymazat