Kam na výlet? Z Malé Chuchle do Slivence

května 11, 2016

Jelikož jsme nedávno povýšili náš blog na blog lifestylový, mám dnes pro vás tak trochu netradiční článek s tipem na zajímavý výlet. Příroda a procházky totiž neodmyslitelně patří k našemu životnímu stylu a rádi vám tak sem tam přihodíme i nějaký ten tip na výlet, který stojí za to. Sami po podobných tipech bažíme, a tak snad přijde také nejednomu čtenáři vhod. Bude se jednat především o výlety z okolí Prahy. Pro lepší orientaci zakreslujeme trasu výletu také do mapy, kterou najdete pod tímto odkazem.  



A kam se podíváme na náš první výlet? V Praze žijeme již téměř 5 let a stejně stále objevujeme nová a nová místa. V dnešním článku se tak mrkneme na periferii Prahy, přičemž výlet začíná v Malé Chuchli a pokračuje přes Chuchli Velkou až do Slivence. Většina procházky tak vede Chuchelským hájem, ve kterém můžeme nalézt jak rozsáhlé lesy, romantické skály tak i stepní oblasti a lesní zoo.


Are you ready? Náš výlet začíná na autobusové zastávce "Malá Chuchle". Projeli jsme si Prahu tramvají a poté si sjeli ze zastávky "Lihovar" cca 5 minut autobusem do zastávky "Malá Chuchle". Z této zastávky sejdete vpravo kopečkem dolů, projdete pod viaduktem a dáte se vlevo. Za chvíli Vás už přivátá žlutá turistická značka, která bude po většinu výletu Chuchelským hájem Vaším průvodcem.  



Začíná velká lesní show a přehlídka všemožné fauny a flóry. Cesta vede naučnou stezkou a budete tak potkávat různé cedule, které obsahují všelijaké informace o různých stromech, a člověk se tak i mnohé naučí. Víme teď, jaký prevít je Akát, poznáme lípu od třešně a jahodu od maliny. Naše víkendové procházky si často vybíráme i s ohledem na našeho psíka Charlieho. Žijeme však ve zvláštní době, kdy je často i zakázané chodit po trávě a tak se není čemu divit, že jedno z přikázání Chuchelského háje bylo, nepouštět psa na volno. Chudák pes, aby se naučil žít jen na vodítku. Charlieho jsme měli však na volno a všichni to zvládli bez úhony. Prý se to dá i považovat za známku punku


Zhruba ve čtvrtce procházky se dostanete do lesní Zoo. Vstupné se neplatí. Párek v rohlíku, pivečko, vše to, po čem po tolika krocích toužíte a taky zvířátka. Těch tu najdete přes 30 druhů. Od lišky, přes sovičky, muflony, daňky po mývaly. Ke každému zvířeti je opět informační cedulka, která mnohdy obsahuje i neznámé a velmi zajímavé informace. Jsme tak moudří. AZ kvíz nás nemine. Každopádně ZOO je moc hezky zpracované a při procházce je jen a jen příjemným zpestřením. 


Pokračujeme dále po žluté stezce a klesáme lesem až na okraj Velké Chuchle a za chvíli jsme na hlavní silnici. Tohle teď bylo řečeno hodně ve zkratce a ve skutečnosti to jsou desítky a desítky minut příjemné lesní procházky s mnohými zajímavými místy jako grilovací koutek pod skalou, částí s kostelem či lomem. 


Po žluté stezce se nedalo zabloudit. Nyní však přicházíme k hlavní cestě a dáváme se podél ní po chodníku doprava. Cesta vede údolím pod strmými svahy vrchu Homolka a za chvíli se k nám připojuje modrá stezka, podle které jdeme další část naší dobrodružné výpravy. 



V místě, kde opouštíme hlavní cestu a vydáváme se do lesa, stojí velmi podivuhodná stavba se čtveřicí komínů. Zde mám tedy menší spoiler. Když člověk neví na co se dívá, tak jen nechápavě kroutí hlavou. Tou stavbou je Palcadova vápenka, technická památka z 19.století. 


Za vápenkou se vydáváme do stráně, procházíme lesíkem a dostáváme se do vilové oblasti. Žasneme nad tvary i netvary domů, a že je opravdu na co se koukat. Přicházíme do městské části Prahy - Slivenec, o které jsme nikdy neslyšeli a je to určitě zajímavá zkušenost. Náměstí Slivence nestojí vůbec za řeč a jestli to chápeme dobře, tak Slicvenec je především o vilách a přírodě.  Náš výlet zakončujeme v místní restauraci, žízeň zapíjíme vychlazeným birellem a hlad zaháníme obrovskou porcí frankfurtské polévky. Pražská cenová přirážka se zde nekoná. Pocit spokojenosti z podařeného výletu se koná.



Cestu zpátky si už člověk nakombinuje místními autobusovými spoji, ale tak do půl hodinky jste opět v centru dění Prahy. My jsme si to sjeli autobusem ještě na Barrandov a prošli se tak jeho podivuhodným panoptikem. 



Délka výletu: 7 km
Čas: 2 h 24 min pohodovou chůzi s četnými zastávkami
Odkaz na trasu ZDE.








Související

0 komentářů