Domácí granola plná oříšků

ledna 24, 2017

Když se blížil týden, na který měl Lukáš naplánovaný nový recept z ovesných vloček, začali jsme přemýšlet, co bychom tak chtěli nového vyzkoušet. Poprvé udělal Lukáš ovesné sušenky. Byly výborné, z ovesných vloček se však dá udělat mnoho a tak jsme přemýšleli co dalšího. Mám svoje oblíbené foodblogery, a tak jsem zabrousila právě na jejich blogy, abych načerpala novou inspiraci. Nejvíce nás zaujaly dva recepty na výrobu granoly. Z každého jsme si vybrali to nejlepší a vznikla tak vlastně naše první hand made křupavá granola.

Granola, granola. A co že vlastně ta granola je? Granolu najdete v obchodě nejčastěji pod názvem "Zapékané müsli". Není to ale úplně to samé. Doma si totiž uděláte mnohem zdravější variantu, a co je příjemné, dáte si do ní to, co vám nejvíce chutná. V obchodě najdete nejčastěji směsi obalené gramy a gramy cukru, a tak to, co se tváří na první pohled jako zdravá snídaně, může mít často do ní hodně daleko. Základem granoly jsou vločky, med a kokosový olej. Zbylá část je jen a jen na vás a můžete si tak vytvářet stále nové směsi dle vašich chutí. Příjemným bonusem navíc je, že takové pečení granoly vám krásně provoní celý byt.



Příprava 15 min., pečení 15 min.

Na plný plech budeme potřebovat: 

  • 300 g ovesných vloček
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 hrst pekanových ořechů
  • 1 hrst sušených brusinek nebo rozinek
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 3 lžíce lněných semínek
  • 3 lžíce chia semínek

Postup:

Předehřejte si troubu na 170 °C a nachystejte si plech s pečícím papírem.

Větší oříšky nadrťte či zlehka promixujte. Ne na prach, ale jen ať z větších kusů jsou kousky menší. Všechny suché ingredience vhoďte do mísy a pořádně promíchejte. Oříšky a semínka můžete dát takové, jaké máte zrovna doma či se na tenhle recept pořádně připravit a nakoupit si ty vaše oblíbené. Tenhle recept má také tu výhodu, že se dá často dělat z toho co dům dal. Naše uvedené oříšky a semínka jsou tak pouze ilustrační, ale právě s nimi jsme tvořili granolu. Klidně přidejte i více sušeného ovoce. Můžete přidat také mandle, kokosové lupínky a další.



V hrnečku si rozpusťte kokosový olej společně s medem, a ještě teplé nalijte na směs ze suchých ingrediencí. Vše důkladně promíchejte.

Cítíte tu vůni? A to ještě není upečená…


Směs nasypejte na plech, rovnoměrně rozprostřete a strčte do trouby. Nezapomeňte směs v průběhu pečení několikrát prohrábnout, ať je výsledná granola ze všech stran křupavá. Pečte po dobu cca 20 minut do zlatova. Vytáhněte a nechte, pokud možno vychladnout. Granola pak bude krásně křupavá.


Domácí granoly není nikdy dost, což jsme zjistili hned po upečení, kdy jsme si udělali kávu, do misek si nachystali bílý jogurt, nasypali čerstvě upečenou granolu (nenechali jsme ji ani vychladnout) a přidali čerstvé jahody. Pak to bylo jedno velké „Mmmmmmmmmm“. Dlouho jsem nic tak dobrého nejedli a hned jsme se utvrdili v tom, že tahle granola nebyla rozhodně naše poslední. Po vychladnutí pak byla ještě chutnější. Zbylou část si můžete dát do sklenice a máte na několik snídaní vystaráno. Doporučuje se ale takto uskladněnou granolu sníst nejpozději do 14 dnů.




Určitě si ji zkuste upéct také a budeme rádi, pokud nám zanecháte v komentáři vaše oblíbené směsi nebo klidně i fotku.


Související

6 komentářů

  1. Zkusil jsem to upéct (s trochu jinou kombinací oříšků - mandle + kešu) a totální bomba! Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme mega radost,že se vyvedla a chutná😉 my ji snědli asi během dvou dnů a chystáme se na další várku. M

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Skvělý Pavli a ingredience stejné nebo jsi si udělala vlastní směs?M

      Vymazat
  3. Bomba recept! o Vikendu zkusim. Diky za inspiraci. Jinak co jsem delala minuty tyden, tak byly tyto zazvorove susenky - http://blog.decodoma.cz/vtipne-zazvorove-susenky/ Myslela jsem si, ze nebudou dobre, pac zazvor do susenek? Ale opak byl pravdou. Doporucuji vsem. Johanka

    OdpovědětVymazat