O skandinávském stylu bydlení

března 21, 2018

Když jsem tak přemýšlel, co za článek napsat do naší scandi série jako první, nápadů se na mě hrnulo ze všech stran plno. Skandinávský styl, design, umění a životní styl jsou velice vděčná témata, kterým se tady na našem blogu budeme rádi věnovat. Představíme vám zde ikonické severské značky a kousky, zamyslíme se nad aktuálními tématy, trendy a kdo ví, třeba padne i nějaký ten recept na severkou pochutinu. První článek by měl však začít pěkně od píky, a tak bych vám tady popsal to, jak ten skandinávský styl bydlení vidíme našima očima my. Očima ne nějakých designových mágů, samozvaných profíků, ale lidí, kteří se o tento styl zajímají, čtou o něm, rádi se inspirují a bez nějakého výraznějšího škatulkování si z něj berou to, co se jim líbí a to pak užívají i doma.

Zdroj: http://www.jurnaldedesigninterior.com

To, že skandinávský styl je čím dál tím více populárnějším, tak to není žádným tajemstvím. Potkáváme ho na stránkách časopisů, na virtuálních stránkách blogů, v nabídce eshopů, točí se čím dál tím více filmů a severští krimi autoři jsou na výsluní. Samotnou kapitolou je pak obchodní dům IKEA, který je ukazatelem toho, že se scandi stylu u nás daří a jede dále. Musím říci, že nám tenhle velký boom nevadí a to už jen proto, že jsme díky němu také ke scandi přišli a našli v něm obrovskou pokladnici inspirace. Dlouho jsme totiž hledali, v jakém stylu si ten náš domov budeme budovat, vyzkoušeli jsme mnohé, několikrát se stěhovali, hodně věcí prodali a znovu nakoupili, až jsme to poměrně nedávno zapíchli na vesnici za Prahou. Když ne na furt, tak alespoň na hodně dlouho, a tak nás skandinávský styl potkal v té nejlepší chvíli a my se tak můžeme zařizovat v tom pravém ořechovém.

Jak již název napovídá, skandinávský styl k nám přišel ze Skandinávského poloostrova, ale přirozeně zasahuje i do širokého okolí. Je nutné si uvědomit, že neexistuje jednotný skandinávský styl. Samotný styl a kultura bydlení se v jednotlivých zemích liší. U Švéda doma to bude vypadat jinak než u Fina či Nora, ale o tom podrobněji někdy příště. Obecně však lze skandinávský styl definovat jako světlý a vzdušný interiér. Pro tuhle vzdušnost se často využívá rafinovaných úložných prostorů.  Skandinávci mají zvláštní um pro to, že to co má být vidět, to vidět lze a to, co vidět být nemusí, je skryto. Co se týče barev, tak pokojům dominují neutrální barvy jako světle šedá, bílá a krémová. Ty se často dávají také do kontrastu s černou. Co se týče doplňků, tak u těch se využívá především geometrických tvarů. Ale taky takových dekorací, které často hraničí s retrem či ho přesahují. Kolikrát si říkám, že některé nápady mohou projít snad jen skandinávcům. A ono to vážně funguje a vypadá to skvěle. Scandi interiéry jsou krásně prosvíceny buď nesčetnými lampami, lustry či všudypřítomnými svíčkami. A co si v takovémto interiéru pověsit na zeď? Tady fantazie opravdu nezná hranic a kombinuje se vše se zdánlivě nekombinovatelným. Pověsit vedle sebe můžete plakáty s písmeny, slovy či fotky přírody, pokojovek, zvířat, geometrických tvarů nebo obrazů žen. Popusťte uzdu fantazii a samotné vás překvapí, jak to bude na zdi parádně ladit. To, co však dělá scandi interiér opravdu scandi, je útulnost. Ta nesmí jít nikdy stranou, ani na úrok sebedesignovějšího, avšak nepohodlného kousku. Skandinávcům k tomu pomáhají deky, nespočet plédů, kožešiny a všudypřítomné pokojové rostliny. To co je v italské pánské módě známo jako sprezzatura, tedy zdánlivá spontánnost, nastudovaný nezájem a dobře nacvičená přirozenost. Tak to skandinávci aplikují do svých interiérů, kde je až k nevíře jak vždy dobře vypadá postel, která je zavalena plédy, to samé sedačky a křesla. Plédy najdete taky na okně či u krbu, kde si skandinávci tvoří své hygge koutky.

Zdroj: https://cz.pinterest.com 

Náš styl bydlení se takovými těmi obecnými definicemi krapet míjí. Pros nás je hlavní se cítit doma příjemně a to místy obnáší i porušení nějakých těch pravidel. Ze scandi stylu bezesporu vycházíme, bereme si z něj to, co se nám nejvíce líbí a do toho pak začleňujeme vlastní nápady. Líbí se nám světlé a minimalistické interiéry, ale zrovna tohle je věc, na kterou jen rádi koukáme a doma si to místy obarvujeme. V obývacím pokoji tak máme například petrolejovou stěnu, před kterou se skví žlutá sedačka. Nezapadá to jistě do obecného scandi konceptu, ale věřte, že i podobné nápady na severu najdete. Jen se o nich moc nemluví. Když jsme bydleli na Letné, tak jsme měli pod nohami bytelné dřevěné parkety a nad hlavou nekonečný strop. Velká okna pak jen byla třešničkou na scandi dortíku. Teď bydlíme v novostavbě, která není tak vzdušná, ale nahrazuje nám to například taková milá věc, při které stačí udělat jeden krok z obýváku, a jsme na zahradě. Naše nové bydlení si žádá zase jinak zařízený interiér, ve kterém rádi kombinujeme především modernější kousky s těmi staršími. 


Zdroj: http://www.dailydreamdecor.com/

Neodmyslitelnou součástí skandinávského stylu jsou přírodní materiály jako dřevo, kámen, kůže, ale i sklo. I tyto materiály odráží to, že Skandinávci kladou velký důraz na kvalitu. Právě tento aspekt je něco, v čem se my jako Češi máme ještě hodně co učit. Samotní máme rádi obchody jako Nanu nana, Jysk, Pepco apod. Dá se v nich najít spoustu inspirace a parádních doplňků, ale nelze si z nich zase vystavět celou domácnost. Scandi totiž není o překližce, ale o dřevě. Není o polyestrové kůži, ale kůži. A není ani o napodobenině kamene, ale o kameni. Samotní moc dobře víme, že začít se nějak musí. Ale to, že se přes víkend naběhne do Pepca a rázem je z mého obývacího pokoje scandi interiér, tak to věřte, že není. Takový interiér je třeba budovat a ne si koupit. Samotnou kapitolou jsou pak v českých domácnostech všudy přítomné hvězdy, srdíčka a nápisy. Jde to pak i do absurdit, kdy jsem na vlastní oči viděl slečnu, která se chlubila svou černobílou scandi tužkou. Přitom kdyby si pořídila obyčejnou dřevěnou, tak udělá mnohem lépe. Samozřejmě nám nějaká ta hvězda nevadí, ale je důležité to nepřehánět. Snadno to může sklouznout k nějakému panoptiku plnému hvězdiček. Chce to najít balanc. Jak jsem však psal výše, je to především o pohodlí. A tak pokud se to někomu takhle líbí, nechť pokračuje. Jen je potřeba si uvědomit, že nic podobného na Skandinávském poloostrově nenajdete. Je to ryze nějaká taková prapodivná odnož, které můžeme říkat třeba české scandi.

Malý tip na závěr. Chcete domů kvalitní kousky, které vám mnohdy vydrží i desítky let? Mrkněte se do antiků, internetových aukcích či blešáků a nepřestávejte hledat ani na dovolené. Právě tam na vás můžou vyskočit takové věci, které se stanou vaším nejoblíbenějším kouskem v pokoji. O tom to totiž celé je. Kombinovat nové s kvalitním a starým. Vybavit si byt kousky, na které, je nejenom radost pohledět, ale i se jich dotknout. A vtisknout svému domovu ten osobitý ráz. 


Zdroj: https://cz.pinterest.com

Tento článek patří do scandi série článků pro blog nášeho e-shopu www.navlnescandi.cz. A jak to vidíte vy? Do jakých barev si ladíte váš interiér? A líbí se vám skandinávský styl? Podělte se o to s námi v komentáři ;)


Související

3 komentářů

  1. Skandinávský styl bydlení mám určitě ráda, ale nevím, jestli tak budu jednou ladit své bydlení, trochu se obávám dojmu chladu a taky mi nedává moc smysl pořizovat si dekorativní předměty kvůli jejich geometrickému tvaru.
    Nicméně jsem ráda, že jsem si mohla přečíst takové jasné shrnutí, co skandinávský styl bydlení je a co není.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, hezky psaný článek. Obývací pokoj mám také zařízený ve skandinávském stylu. Teď jsem bych chtěla si koupit koberec, aby k tomuto stylu. Projížděla jsem na internetu a těchto stránkách tady jsem objevila, to co by se mi hodilo do tohoto interiéru. Přeji pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, tento skandinávský styl se mi velmi líbí. Také jsem si v tomto stylu zařídila svůj obývací pokoj. Teď bych ještě potřebovala nějaké vhodné osvětlení, které by se hodilo s tomuto stylu. To jsem objevila zde , přeji pohodový den.

    OdpovědětVymazat