Léna Brauner, vernisáž ve Vnitroblocku

prosince 16, 2016


Možná znáte Lénu Brauner a Vnitroblock nikoliv. Nebo znáte Vnitroblock a Lénu Brauner nikoliv. Možná neznáte ani jedno a možná naopak obojí. Nejpravděpodobnější bude nejspíše první varianta, která se týkala také nás a to proto, že Léna je génius a Vnitroblock je teprve horká novinka na naší pražské scéně.  



Tvorbu Lény Brauner sledujeme již delší dobu. Nejčastěji na jejím facebooku, kde zaznamenává jak své nejnovější věci, tak i všelijaké novinky. Zajímavou kapitolou samou o sobě je její tvorba "z jídla". Na facebooku jsme se také dozvěděli o chystané vernisáži. Tu jsme si nemohli nechat ujít a o ní je také tento článek. Jak již předešlý text mohl napovědět, tak Léna je především malířka, ilustrátorka, kreslířka, kreativec a poslední dobou také tatérka. Za sebou má již řadu zajímavých instalací, výstav a to i za hranicemi naší vlasti. Její tvorba je velice specifická a dá se říci, že nezaměnitelná. Ostatně jako image Lény samotné, která působí nadpozemsky. Léna tvoří snové, často i surrealistické krajiny, do kterých nejčastěji zabydluje dívky a všelijaké tvory ze zvířecí říše. Scény často působí i pohádkově, zasněně, přičemž nahota jí také není cizí. Její poslední obraz například znázorňuje kocoura, který se tulí k nahé dívce a zároveň ji celkem velkoryse zatíná drápy do zad. Je to umělkyně, která vytváří tak zajímavé kontrasty, že nemohou zůstat bez povšimnutí. 



Její tvorbě jsme také neodolali a nedávno si z kampaně na Bonami "Svět Lény Brauner" objednali dva plakáty, které čeká pasparta a hurá na zeď. A nyní k vernisáži samotné. Ta se konala v pro nás novém prostoru multifunkčního projektu Vnitroblocku. Prostory Vnitroblocku bývaly kdysi dávno garáže a tovární hala. Nyní je to objekt s designerským obchodem, kavárnou, tanečním studiem a minikinem. To jsme ovšem vůbec netušili, a tak jsme doslova nestíhali zírat. Doporučujeme navštívit, a jelikož nás tyhle prostory natolik zaujaly, tak jim budeme věnovat i samostatný článek. 



Prostory Vnitroblocku jsou pro výstavy určitě zajímavé, jen pro tuhle vernisáž byla plátna místy zbytečně moc utopená. Například abyste si prohlídli dívku s kocourem, tak jste si museli stoupnout hned vedle fronty na bar. Ideální to nebylo, ale nepříjemné také určitě ne. Místy surreal, a tak se atmosféra potkala s jedním z prvků pláten. Krom obdivování několika obrazů (na kterých dominovaly dívky tulící se ke zvířatům) bylo možné zakoupit také plakáty s podpisem, které šli doslova na dračku. Kapitolou samou o sobě, byli samotní návštěvníci události. Fanoušci Lény se slili dohromady s obyvateli Vnitroblocku a vznikla tak moc stylová partička lidí na kterou se nešlo vynadívat. 







Bylo to perfektní. Poznali jsme nové a moc zajímavé prostory, do kterých se určitě brzy vrátíme. A konečně také poznali plátna Lény "Face to face". Léna Brauner reprezentuje mladou generaci naší umělecké scény a to více než skvěle a my jsme tak zvědaví, co nás ještě od ní čeká a nemine.




Související

0 komentářů