Jak vyčistit bílé tenisky

května 18, 2017

Bílé tenisky jsou opravdovým trendem, který je s námi již nejednu sezónu, a ještě nějaký ten čas s námi pobude. Sám jsem si je velmi oblíbil, jsou totiž vysoce pohodlnou, estetickou a lehce kombinovatelnou záležitostí. Udržet však bílé tenisky čisté? To je o něco náročnější než u pohodlnějších barev.  Při koupi tenisek mi byl nabídnut čistící prostředek, který stál něco málo přes pět stovek. Myslím si, že není úplně nezbytný a existují i další varianty čištění. V dnešním článku si ukážeme velice jednoduchý a osvědčený recept jak na to.


Základem je průběžné čištění tenisek. Pokud mám na nich šmouhu, tak si ji utřu. Důkladnější hloubkové čištění, pak nemusí být tak časté.

Na čištění budeme potřebovat následující:
  • kartáč s jemnými štětinami, houbičku či starý zubní kartáček
  • hadr
  • prací prášek
  • bezbarvý vosk

Ze všeho nejdřív si vyvlékněte tkaničky. Bez čistých tkaniček by totiž boty nezářily jako celek. Do misky si dejte část pracího prášku, zalejte vlažnou vodou, promíchejte a vložte tkaničky. Tkaničky nechejte v misce odmočit, a to po dobu čištění bot.




Do druhé misky si nasypte zbylou část prášku, znovu zalijte vlažnou vodou, zamíchejte, vytvořte lehce napěněný roztok a čištění bot může započít. A to buď kartáčkem s jemnými štětinami či houbičkou na mytí nádobí. U volby kartáče buďte obezřetní, pokud by byly štětiny příliš tvrdé, můžete jím botu i poškodit. Zejména kožené boty mohou mít menší prasklinky, které poté můžete kartáčem zvětšit. Houbičkou na nádobí naopak nemůžete nic zkazit, ale i tady platí to, že musíte být u popraskaných míst citlivější. Malé množství roztoku tedy naneste na kartáč a umyjte znečištěná místa.



Po odstranění nečistot si vemte jinou houbu či hadřík a setřete přebytečný prostředek. V případě potřeby postup opakujte, čímž odstraníte odolné skvrny. 

Nedoporučuji dávat boty do pračky. Především kožené boty na to nejsou stavěné a můžete je tak poškodit. Metod čištění existuje vícero, prací prášek se mi doposud osvědčil ale nejlépe. Na škodu nebude ani takový Jar, mýdlo a naopak např. Cif, a další bělidla tu škodu už způsobit mohou.

Při čištění klasických polobotek používám také všelijaké vosky. U kožených tenisek tak nevidím jediný důvod, proč nepoužít také bezbarvý vosk. Díky vosku dostane bota krom výživy, také ochrannou vrstvu. Naneste si vosk na vlhký hadřík a krouživými pohyby vosk vmasírujte do boty.


V závěru houbičkou vydrhněte pod tekoucí vodou odmočené tkaničky. Na tkaničky nanášejte roztok z misky a drhněte to požadovaného stavu. Tkaničky nebudou bohužel už nikdy vypadat jako nové a pokud jsou na nich neodstranitelné skvrny, můžete je zkusit šoupnout do pračky či si koupit nové. 

Vyčištěné boty nechte uschnout na teplém a ideálně slunném místě. Slunce, jak je známo, sušení urychlí a UV paprsky napomohou k tomu, aby byly tenisky bělejší. Nepoužívejte sušičku na prádlo ani topení. Tenisky tím můžete poškodit. 


Je až s podivem, jak se dá rozkecat i o takové banální věci jako je čištění tenisek. Zjednodušeně řečeno, vemte si hadr, vodu a prací prášek a řiďte se selským rozumem. Pokud to chcete však dělat pečlivěji, pak vám mohl přijít článek vhod.

A jak se o bílé tenisky staráte vy?

Související

2 komentářů

  1. Návod s fotografiemi je k nezaplacení, díky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Veľmi dobrý návod, už som myslela že moje biele tenisky nevyčistím nikdy ale prací prášok použiť ma nenapadlo a pomohol neskutočne dobre. Ešte raz ďakujem.

    OdpovědětVymazat