Hodinky Wenger z kolekce Urban Classic Vintage

července 09, 2017

Dlouho jsme tady neměli článek, který je zaměřený pouze na hodinky a přitom jsem si jich od posledního článku pořídil hned několik. Párkrát jsem se i spálil, a to když jsem si na Vintedu pořídil hodinky zánovní, u kterých, jak se nakonec ukázalo, byl vyzkratovaný strojek. To se pak projevovalo tak, že hodinky vydržely maximálně jeden den, a poté se vybila baterka. Po výměně baterky opět stejný scénář. Druhá spálenina byla u hodinek z Aukra, kde prodejce tvrdil, že jde opravdu o pravé MVMT, ale po půl roce začaly tak odcházet, že to nemohla být pravda. V obou případech měli prodejci výborné hodnocení. Tohle však k rizikům výhodného nakupování patří, a tak nezbývá nic jiného, než si dávat ještě větší pozor.



V dnešním článku vám představím nejnovější přírůstek, ze kterého mám opravdu velkou radost. Jsou to hodinky od švýcarské značky Wenger. Značka Wenger se dostala do povědomí především výrobou švýcarských nožů, u kterých byla do roku 2005 doslova jednou ze dvou společností, které tyto nože vyráběly. Wenger se totiž stal již roku 1893 hlavním dodavatelem kapesních nožů pro švýcarskou armádu. Ze základního modelu tzv. rybiček se posléze vyvinul kapesní nůž s mnoha nástroji. V roce 2014 byla firma koupena  konkurenční společností Victorinox, která převedla výrobu švýcarských nožů Wenger pod sebe. Wenger však vyrábí také outdoorové vybavení a již přes 20 let hodinky s ochrannou známkou Swiss made. Se známkou Swiss made máte pak záruku toho, že více než 50 % použitých komponentů je vyrobeno ve Švýcarsku, kde probíhá současně také montáž. Potkat se můžeme také s výrazem Swiss Parts, který označuje výrobky, které jsou sice ze Švýcarska, ale následná montáž už probíhala například a nejčastěji v Asii. To se však hodinek Wenger netýká.


Hodinky Wenger se pohybují v rozmezí od 2 500 Kč do 14 000 Kč a jedná se tak o velmi zajímavou střední cestu s cenově dostupnými kvalitními hodinkami. V nabízeném sortimentu si najde snad každý to svoje. Já se tentokrát díval po minimalisticky laděných hodinkách s černým koženým páskem. Ty jsou k nalezení například v kolekci City Classic, Urban Classic a Urban Classic Vintage. Zabrousil jsem nakonec do kolekce Urban Classic Vintage. Líbí se mi na ni ten nádech vintage, ale zároveň nadčasovost. Poté nastalo dilema, zda hodinky se stříbrným ciferníkem, které by byly o něco univerzálnější či s černým. Nakonec jsem vybral Darth Vaderovské černé provedení. Hezky doplní jak formálnější outfity, večerní události, tak i volnočasovější streetstylové a sportovnější outfity. 


Ciferník hodinek je usazen v leštěném ocelovém pouzdru s luminiscenčními ručičkami. Ty pak chrání minerální sklíčko potažené safírovou vrstvou. Mělo by se tak značně minimalizovat případné poškrábání. Pásek je kožený, ale nebojte, nepadl kvůli němu žádný krokodýl. Jedná se samozřejmě jen o tak oblíbenou imitaci krokodýlí kůže. Celkově hodinky působí čistě, minimalisticky, přehledně a na omak pak i hutně. V katalogu na mě pouzdro hodinek působilo o něco drobnějším dojmem, ale ve skutečnosti je s průměrem pouzdra 41 mm ideální volbou. Jsou to klasické hodinky střední velikosti. Absence čísel na ciferníku umocňuje hodinkám ten minimalistický nádech. Ten nenarušuje ani datumovka, která je umístěna na pozici mezi čtvrtou a pátou hodinou. 

Nejedná se o automatky. Na ty si budu muset ještě chvíli počkat. Hodinky pohání švýcarský strojek Ronda 517. Hodinky jsou samozřejmě vodotěsné. Můžete s nimi umývat nádobí, plavat či se potápět do 100 m. 



Co na ně říkáte? Máte sami nějakou zkušenost s touto značkou?






Související

0 komentářů