Spona na kravatu, devadesátkový přežitek či stylová záležitost?

dubna 07, 2016

Co jsem tak četl a slyšel, spona u nás není považována za moderní záležitost a lidé si ji pojí s minulým režimem, vesnickými tancovačkami a bůh ví čím ještě, ale ono opak je pravdou. Spona je velmi příjemný doplněk, který pozdvihne outfit zase někam jinam a dodá mu šmrnc!

Stejně jako u jiných detailů, také u spon na kravatu je důležité celkové vzezření člověka. Pokud si na sebe nahodím nepadnoucí polyestrový oblek s polyestrovým setem kravaty a kapesníčku, obuji boty s hranatou špičkou, tak budu lacině a blbě vypadat jak se sponou, tak i bez ní. Pokud má však člověk svůj šatník pod kontrolou, tehdy je spona dalším vítaným doplňkem. Spona na kravatu není žádným základem a samozřejmostí, ale jen další kousek do skládačky, která se zabývá šperkováním outfitu.


V prví řadě je však potřebné zmínit, že spona je především funkční záležitost, která jde poté ruku v ruce s estetikou. Sponou se připíná kravata ke košili a tím se zabraňuje pohybu kravaty. Nemělo by se tak stát, že najdete kravatu v polívce, víně či všude tam, kde ji opravdu nechcete. Co si budeme ale povídat, estetický aspekt dnes možná i převažuje.

Spony najdeme v široké škále materiálů. Od neušlechtilých kovů, přes ty cenné až po dřevo. Můžete ji pořídit od pár stovek až po několik tisíc. Taková zlatá spona se můžete stát velmi cenným šperkem. Stejně jako tomu je i u jiných doplňků, nezapomínejme ani sponu sladit k dalším doplňkům či šperkům. Spony už také dávno nemají jen formálnější obdélníkový tvar. Pro ležérnější nálady kreativita spon nezná mezí a můžeme je najít s tvary různých vlnovek, šipek, kotviček, celou zoologickou zahradu a mnohé jiné. 

A v jaké výšce sponu na kravatu nosit? 

Ani ne příliš vysoko, ani ne příliš nízko. Můžeme si zde pomoci pravidlem, které umisťuje sponu mezi třetí a čtvrtý knoflík košile. 


Místo kam sponu umístit tedy máme a teď jen nezapomínejme na hlavní funkci spony a tou je připnutí košile ke kravatě. Máme-li sponu připnutou, poté krapet povytáhneme část kravaty mezi sponou a uzlem, aby se trochu zvlnila. Kravata tím nebude působit přemíru staticky. 

Co se šířky spony týče, pro fópa si můžete dojít sponou širší, než je samotná kravata. Opačným extrémem je pak příliš prťavá spona. Ideální délkou je spona do ¾ kravaty. 

Zalíbil se vám tento znovuobjevený doplněk? Moc pěkné kousky se dají nalézt na různých blešácích, ve vetešnictvích či v internetových aukcích. Sem tam spona vyskočí i v nějaké té konfekční nabídce. Já sponu z obrázku našel v nově objeveném e-shopu Trendhim, který jich má v nabídce na několik desítek. Při výběru spony zohledněte také zapínání spony, které může kravatu často i poškodit. Moje spona je nasunovací a žádné poškození zde nehrozí. 

Inspirace ze světa













Zdroj fotografií inspirace ze světa: https://pinterest.com/


Líbí či nelíbí se vám kravatové spony? Budeme rádi za komentář.


Související

1 komentářů

  1. Ó, very najs. Já mám prostě slabost pro jinakost, lehkou extravaganci a milé "detailnosti". I spona na kravatě se musí umět nosit a tady to někdo rooozhodně umí. ;-) Superbezvadnost. ❤️

    OdpovědětVymazat