Polévka Pho Bo v Pražské tržnici?

března 28, 2016


Je to již delší dobu, co si libujeme ve vietnamské kuchyni. Jen pozor, nezaměňovat s asijskou, čínskou či počeštělou vietnamskou, která má nabídku upravenou české poptávce a vzniká tak něco hybridního a neautentického. Smažák v opravdové vietnamské kuchyni zkrátka nenajdete. Poslední dobou se vietnamským restauracím u nás daří. Vietnamci jsou asi nejznámější svými ujetými stánky s oblečením (co se dá dělat, když to má svého kupce), poté expandovali svými večerkami, následovala nehtová studia a nyní jsou to restaurace a za ty jsme rádi.


Pravá vietnamská kuchyně se právem řadí mezi jednu z nejzdravějších kuchyní na světě, protože cílem kuchařů je zachování co nejčerstvější a přírodní chuti jídel. Vietnamské vaření se řídí filozofií pěti elementů v pěti základních chutích: ostrá (železo), kyselá (dřevo), hořká (oheň), slaná (voda) a sladká (země). Každé vietnamské jídlo má tak svoji vlastní chuť, která potom odráží jeden nebo i více z těchto elementů.

Ochutnali jsme toho již mnoho, párkrát se spálili a jindy zase příjemně překvapili a v dnešním článku bychom vám rádi dali tip na to, kam na starou dobrou  a především pak chutnou klasiku jménem Pho Bo. Pho Bo je polévka se širokými rýžovými nudlemi (phở), které se podávají s kousky hovězího masa (bò). Polévka s hovězím masem je klasika, alternativou je pak maso kuřecí (phở gà). Maso a nudle se zalije vývarem z kostí a masa, cibule, zázvoru a několika druhy koření. Základem je také zelenina a bylinky jako např. koriandr, thajská bazalka, jarní cibulka a další. Polévku si pak obvykle můžeme dochutit limetkou, chilli a rybí omáčkou. I když je Pho Bo polévka, je tak hutná, že je brána zcela vážně i jako hlavní jídlo.

Zní to dobře, zkrátka silný vývar, který člověka srovná a spraví případně chuť i po náročnější párty. Ale není vývar jako vývar a to platí také u polévky Pho Bo. Ochutnali jsme ji v několika podnicích a jedna z nejpoctivějších se vaří v asijské pražské čtvrti - Sapě. To máme však z Letné dost z ruky a tak jsme hledali alternativu a doslechli se tak o zapadlém, ale legendárním bistru v holešovické tržnici. 

Nedávno jsme dostali znovu chuť na tu nálož hřejivého vývaru a šli jsme pověstné bistro hledat. Zastávku "Pražská tržnice" máme doslova 5 minut tramvají. Stačila nám tak chvilička a ocitli jsme se ve vietnamském panoptiku. V pražské tržnici, které dominuje zejména kupy a kupy nekvalitního asijského oblečení, také zde můžeme najít obrovskou halu s farmářskými trhy (troufám si říci nejlepší v Praze), erotický klub či Jatka78 (parádní multifunkční divadlo) a mnohé jiné. Podobné místo na světě snad není. Tímhle vším jsme se trochu motali, trochu si to bloudili, až jsme se vymotali a našli v zapadlé uličce bistro, které je umístěné hned vedle haly s označením číslo 8. Odtud také pochází lidové pojmenování bistra jako "Bistro pod osmičkou". Místo pověstných front před bistrem nás však čekal plakátek s informací, že se bistro od konce ledna 2016 přesunulo do budovy č. 5 a že se také přejmenovalo na Trang An restauraci. 



Budovu č. 5 jsme už našli bez obtíží. Je to obrovská, honosná budova, kterou zdobí jak nový název restaurace Trang An, tak i název předešlé italské restaurace. Interiér restaurace se však opravdu povedl, je moderní a má šmrnc. Nevím na kolik je interiér původní a co je v něm nového, ale celý působí příjemně a tak nás ani na jedné ze stěn nerušili hieroglify. Surrealismus k Pražské tržnici zkrátka patří. Při dokončené objednávce dostane něco jako pager, který vám při hotovém jídlu pípne a vy si můžete dojít pro svůj pokrm. Nutno zmínit, že nám pípl do 5 minut a to je příjemné "čekání".



Téměř vždy začínáme jarními závitky s krevetami. Méně často těmi smaženými. Závitky byly bytelné (rozumějte napěchované zeleninou a dalšími přísadami) a výborné. Když se je člověk jednou naučí jíst, tak těžko pak přestane. 


Dále jsem šel na jistotu a objednail si Pho Bo. Poručil jsem si tak samozřejmě hovězí maso a dostal jsem na výběr z hovězí kližky či kýty. Zkusil jsem tak pro změnu kýtu. Způsob servírovaní se v restauraci od restaurace liší. V ideálním případě se jedná o poctivý vývar, někde však můžete cítit i kostku bujónu. Což o to, špetka bujónu není nic špatného, ale nesmí se s ním jít po litrech. Za pravlast Phở se považuje severní Vietnam a zde dostanete polévku pouze s jarní cibulkou a koriandrem. Na jihu Vietnamu se se pak více rozšoupli a do polévky přidají například mungo klíčky a spoustu dalších bylinek. 

Výběr zbylých ingrediencí jsem ze zvědavosti nechal na obsluze restaurace Trang An. Do vývaru s hovězím masem a rýžovými s nudlemi jsem tak dostal kupičku zázvoru, stříkanec chilli omáčky a chilli papričky s česnekem. Do toho samozřejmě kupa čerstvých bylinek, bambusové výhonky a jarní cibulka za vůně badyánu. 


Neochutnal jsem toho tolik, abych si troufal říci, že se jedná o nejlepší Pho Bo z Prahy, ale určitě je to jedna z těch nejpoctivějších. A to jak vývarem, tak i přidanými ingrediencemi a především pak chutí, která je výrazná a výborná. 


Míša měla Pho Bo nedávno v jiné restauraci a tak trochu zaexperimentovala a zkusila na doporučení Bun Nem. Tedy smažené závitky s masem, zeleninou, bylinkami a nudlemi, které se namáčí do sladkokyselé omáčky. Smažené závitky jsou sami o sobě dobré a tahle kombinace byla výborná. Závitky máme však radši jako předkrm, takhle jich bylo dost, ale zkušenost je to dobrá.



A kam chodíte na Pho Bo vy? Máte svou osvědčenou restauraci? Podělte se o ni s námi do komentáře.





Související

3 komentářů

  1. Takový malý Vietnam v Praze taky občas rád navštívíme, zvlášť kvůli jídlu, které nám tam chutná. A kvůli tomu se dá i překousnout ne zrovna pětihvězdičkový prostředí :)

    OdpovědětVymazat
  2. S kolegou jsme na Pho už asi 2 roky závislí. Chodíme na ni 2 - 3x týdně. Vyzkoušeli jsme již dá se říci desítky restaurací či stánků s Pho. Podle našeho názoru je nejlepší v Sapě (vjezd od pole, zahnout doprava a na konci rohové bistro po levé straně). Toto bistro je poměrně unikátní tím, že nabízí na stolech k Pho i smažené zákusky (něco jako neochucený langoš ve tvaru rohlíku). Je to bomba, kterou jsem zatím jinde neviděl. Jeden vietnamec mi tvrdil, že to tak jedí na severu v Hanoji. Upozorňuji, že je zde výjimečně skvělá najen Pho bo, ale i Pho Ga. Na druhém místě je pro nás Vietnamská restaurace jménem "Pho Ňam Ňam" v jedné malé slepé uličce Konecchlumského v Praze 6. K polévce servírují kromě klasického citronu, chilli papriček a nakládaného česneku i nakládaný bambus ve slaném nálevu a jakousi kašovitou směs smažených cibulek. Naházím si do polévky vždy všechno kromě česneku. Mám ho sice rád, ale přebíjí mi ostatní chutě. Po konzumaci se doslova vznáším. Takže pozor! Vyvolává závislost!

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle bistro znám a taky můžu doporučit a celkově i vietnamskou kuchyni. Je výživná a zdravá jelikož dost pokrmů obsahuje spousty bilinek a zeleniny. Mám ráda celkové zdravější jídla, do práce si objednavame takové jídla a taky můžu doporučit. Ale tak někdy jednou za čas si dám i nějaký ten fastfoody.

    OdpovědětVymazat