Na jaké festivaly se letos chystáme?

června 11, 2016

Abychom řekli pravdu, na festivalu jako takovém tom pravém s veškerou atmosférou, kdy s sebou vezmeme stan, spacáky a to nejnutnější vybavení zabalené v krosně, tak na takovém jsme společně ještě nebyli. Jednak proto, že kamkoliv se chystáme na delší dobu než jeden den, tak řešíme existenci našeho čtyřnohého člena rodiny Charlieho. A to hlavně, ke komu ho ubytujeme a jestli má vlastně někdo na hlídání čas. A čas ten je cenný. Minulé roky jsme sami měli léto dost nabité a tak na především hudební festivaly už tolik času nezbylo.


Letos se ale vše mění a abychom netroškařili, vyrážíme rovnou na několik festivalů. Přibude jich určitě i pár spontánních, stejně jako koncertů a dalších kulturních záležitostí. Momentálně však máme naplánovány tři festivaly, které si chceme z plna užít. Vyznat se v tuzemské nabídce není úplně nejjednodušší. Festivalů je zde na několik desítek a to napříč všemi žánry, městy a styly. Nemá cenu se vázat jen na ty nejzvučnější, kde to bude stát určitě také za to, ale dejme šanci i těm menším. Jako možnou inspiraci a motivaci vám tak zde přinášíme článek o tom, na které festivaly se letos chystáme my. Třeba zde najdete něco nového a nepoznaného. Nejsme příliš fanoušci festivalů tipu Votvírák, kde po kreativitě line upu jako by se slehla zem.

Nedávno u nás doma zaznělo:

On: "Mmm, koukám, že z programu festivalu neznám téměř žádnou kapelu."
Ona: "A o tom to je!"

United  Islands of Prague
Prvním z námi navštívených letošních festivalů je každoročně konaný pražský hudební festival United Islands of Prague, který se letos uskuteční ve dnech 23.6. - 26.6. Je to festival za všechny prachy a přitom je zcela zdarma. Na United Islands jsme pravidelnými návštěvníky a je to pro nás takové zahájení léta, pohody a nekonečně dlouhých nocí. Co je ale nejdůležitější? Pokaždé na festivalu objevíme nové famózní a doposud neznámé hudební interprety. Vždy si den předem, před zahájením festivalu, secneme společně k počítači a pouštíme si na Youtube každého účinkujícího a sestavujeme si tak program. Pokaždé je tedy pro nás United Islands velké překvapení a velkým zážitkem. Letos tomu nebude jinak. Navíc je k dispozici hned několik stages. Ty nejhlavnější, jak také název festivalu napovídá, jsou na ostrovech a to na Kampě a Střeleckém ostrově, další stage najdete na Jánáčkově nábřeží a v Kinského zahradě, kde jsme mmj. slyšeli v roce 2014 úžasnou Ellu Eyre. United Islands má také své klubové noci, takže po skončení festivalového dne můžete vyrazit do některého z klubů a poslechnout si tak další skvělé DJs, producenty a kapely.

Fingers Up
Další festival, na který se chystáme, je pro nás dosud méně známý hudební festival Fingers Up konaný v Mohelnici ve dnech 8.7. - 9.7. Letos se jedná již o 6. ročník a my jsme moc rádi, že jsme se mohli stát jeho ambasadory. Navíc na festivalu vystoupí kromě jiných také elektronické hudební trio KAMP! z polské Poznaně, které jsme měli možnost poprvé slyšet na již výše zmíněném United Islands. KAMP! pro nás byli opravdovým objevem a jejich skladba Melt  nám pak hrála doma ještě dlouho po jejich koncertě. Dalšími tahouny, na které se moc těšíme, jsou VR/Nobody, Luno, PSH a další. Fingers up  je pořádný life stylový festival a krom hudby také nabízí kulturní, sportovní a další zážitkové vyžití. Bereme stan, spacáky a jdeme vstříc novým zážitkům!

Prague Metronome festival
Prague Metronome festival je na festivalové scéně zcela novou záležitostí a jedná se tak letos o první ročník. Jsme velice zvědaví co přinesou ročníky další, protože už v tom prvním nám zahrají takové hvězdy jako Iggy Pop, The Kooks, Foals, Ella Eyre a mnoho dalších. Festival je to dvoudenní a to od 25.6. do 26.6. Částečně se nám tak kryje s United Islands, ale určitě si ho nenecháme ujít, bude to velká show. Iggy byl na Coloursech nezapomenutelný a Ella to umí také parádně rozjet.  S dalšími jmenovanými jsme ještě face to face zkušenost neměli, ale to se brzy změní. Jak již název festivalu napovídá, tak konat se bude na Praze 7. Nicméně ne na Stalinu, ale na Výstavišti a v přilehlém parku Stromovka.

Signal festival
Z léta se přesouváme k říjnu 2016, kdy nesmíme vynechat světelný festival Signál, který probíhá po celé Praze a letos to bude už 4. ročník. Videomapping, site-specific projekce a interaktivní instalace na všelijakých místech, budovách a objektech. Minulý rok jsme si tak například zatančili na osvětlené stagi u Vltavy a naše stíny byly promítány na zeď, zaskákali jsme si na obří světelné šachovnici  a zkoukli romanticky osvětlený Hrad. To a také mnoho jiného. Projekce a instalace byly po celé Praze a tak jsme si udělali romantickou procházku. Letos tomu určitě nebude jinak. Vřele doporučujeme, stojí to za to. To se opravdu jen tak nevidí.

Die Antwoord
Teď trochu odbočíme od festivalů, a i když se koncertů určitě zúčastníme více, tak tenhle je třeba vyzdvihnout. Letos si totiž u nás střihne premiéru výstřední jihoafrická rap-rave kapela Die Antwoord, která zahraje 22. srpna 2016 ve Žlutých lázních. Die Antwoord nejspíše nejvíce zaujmou svým zjevem a svými klipy, které jsou bizarní, divné, dekadentní, ale přes to všechno zábavné. Kapelu tvoří rapper Ninja, zpěvačka Yo-Landi Vi$$er a DJ Hi-Tek a jsme si zcela jistě jistí, že žádné podobné uskupení na světě není. Vizuál je tedy jedna věc, ale ten jde také ruku v ruce s luxusní hudbou a opravdu se na tenhle koncert těšíme. Kdo zná, tak ten ví a kdo nezná, tak doporučujeme zadat  "Die Antwoord"  na Youtube.

Na závěr pár zahraničních tipů na další festivaly pod širým nebem, na které se jednou určitě vydáme:
Glastonbury, MeltOFF festival, Sziget a Pohoda.

S kým se letos potkáme?  Jaké festivaly máte letos v plánu vy?





Související

1 komentářů

  1. My máme v plánu malý festival Slavonice fest. Byli jsme už loni a ta atmosféra byla úžasná! Máme dvě malé děti, takže jsme limitováni hlídáním. Manželovi rodiče bydlí poblíž, takže je to pro nás ideální - máme zajištěné ubytování i pomoc s hlídáním ;-) Ovšem nejsme celé dny na festivalu, vyjíždíme na vybrané filmy či koncerty.
    Užijte si léto!

    OdpovědětVymazat