Ženy v obleku

října 27, 2015

Chete-li, dámy, působit šarmantně, vážně ale zároveň velmi elegantně a v práci máte předepsaný tzv. business look, noste oblek. Dámský oblek, sestávající se ze saka, sukně či kalhot a halenky můžete obléct jak do práce, tak na svatbu, do banky, na oslavu narozenin ale také na nákupy či posezení s přáteli. Ve správně zvoleném obleku uděláte vždy parádu a je navíc všestranný a praktický. Máte-li po ránu problém, že "nemáte co na sebe", je to to pravé ořechové.


Dámský oblek se dá krásně kombinovat s různými doplňky - klasickými černými lodičkami nikdy nic nezkazíte, avšak můžete experimentovat. Dále pak například vhodně zvolenou kabelkou, barevně sladěnou blůzkou a šperky. Co se týče historie, tak první dámské obleky se začaly šít již ve 2. polovině 19. století. V té samé době vzniklo ženské hnutí za rovnoprávnost a ženy začaly přebírat významnější role ve společnosti. Nejoblíbenějšími obleky se staly ty v pánském stylu se širokými klopami, zvýrazněné prošíváním a s velkými knoflíky. Roku 1913 se začaly šít saka po vzoru pánského fraku tzn. se zapínáním v pase na jeden knoflík. A jelikož se jednalo v té době o tzv. pánské oblékání, začaly si dámy objednávat obleky na míru přímo u pánského krejčího. Tato precizní díla vydržela kolikrát i desítky let, byla to tedy investice více než skvělá. Například Marlene Dietrich nosívala obleky a fraky šité na míru z vídeňského krejčovství Knize a v mekce anglického pánského krejčovství Savile Row si nechávala šít celou vojenskou garderóbu velící důstojnice pluku lady Edwina Mountbattenová.

Klasický dámský oblek ve stylu Coco Chanel, taktéž inspirovaný pánskou módou, se zrodil roku 1954 a přestože v té době diktoval New look od Diora, šla Coco opět svou vlastní cestou a ve svých 71 letech vytvořila nadčasové obleky. Látka z mramorovaného měkkého tvídu, saka s rovným límcem, hladkým stojáčkem či hladkým výstřihem ke krku, doplněna o malé kapsičky, lemy z porty a zlaté knoflíky. Sukně mírně do "A" zkráceny pod kolena a na závěr blůzka s vazačkou, zlaté šperky a pásek. Mademoiselle Chanel tvořila svá umělecká díla  tak, aby byla nadčasová a funkční a vydržela ženě tak desítky let. Koupíte-li si tedy jakýkoliv kousek od Chanel, kostým, kabelku, lodičky či šperky, tak věřte, že nadlouho zůstane v horní desítce nejoblíbenějších kousků šatníku.




Já si budu muset ale asi na Chanel ještě chvíli počkat a tak nakupuji pouzdrové šaty a sukně v konfekci a to především v Orsay. Zde mají sekci zaměřenou přímo na tzv. business look, který je pro mě aktuální. Taktéž hledám inspiraci u britských Marks and Spencer, kteří anglickou klasikou nezklamou či polský Reserved, kde ale hledám spíše street fashion. Velice pěkné blůzy a doplňky k business looku mají taktéž v Mangu. Kde bych si ale taktéž vybrala je Zara. Bohužel, přestože je Zara konfekce, mám problém s jejich velikostmi. Například u  blůzek, mám povětšinou krátké rukávy či část patřící pod prsa je v mém případě nad prsy.










Zdroj fotografií: https://pinterest.com/

A co říkáte vy na dámské obleky? Líbí se vám na ženách? Jak na vás žena v kostýmku působí?






Související

4 komentářů

  1. Mně se na ženách oblek líbí moc, ale mám ráda, když je v outfitu navíc nějaký ženštější prvek - červená rtěnka, výstřih (ale zase ne moc:D), podpatky.. :)

    Janina
    bloggopis.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, plně stebou souhlasím!! Rudá rtěnka, pouzdrové šaty či sukně a boty na podpatku - TOP :-) Záleží, na jakou příležitost si oblek oblékáš. M

      Vymazat
  2. Mám rád ženy v obleku, působí velice sebevědomě a sexy.
    waytomm.com

    OdpovědětVymazat
  3. Absolutní dokonalost, zrovna nedávno jsem si podobné kombo oblékla a cítila jsem se skvěle :)) Suit Up!! :)

    OdpovědětVymazat