Podzimní dýňová polévka s nádechem Asie

listopadu 16, 2016

Miluji dýňové polévky. Musí být ale husté, hutné jak říká Lukáš. Někdy se už ale jedná spíše o krémy. V některých případech platí, že kam lžičku zabodnete, tam pak taky zůstane. 

Do těchto polévek se ale ve většině případů přidávají různá zahušťovadla, zjemňovadla a to většinou ve formě smetany či jíšky z mouky. Jelikož mi ale laktóza nedělá dobře a snažíme se jíst zdravě, smetanu a hladkou mouku z vaření úplně vypouštím a pokud smetanu použiji, tak maximálně do quiche. Čím tedy zahušťovat? A je to vůbec potřeba?

Takovéto polévky zalévám vývarem a to maximálně po okraj hlavní ingredience. V tomto případě dýně. V polévce pak po rozmixování stojí lžička a potom už pouze jemně přiléváte vývar, abyste dosáhli kýženého výsledku. Zahušťovadla tedy můžete úplně vynechat, a pokud se stane, že přelijete a místo lahodného krému máte něco neidentifikovatelného? Stačí vzít syrovou bramboru, do polévky ji na jemném struhadle nastrouhat, nechat přejít varem a polévka je zachráněna. Pokud chcete do polévky přidat smetanu pro jemnější, krémovější chuť, zkuste ji nahradit například kokosovým mlékem. Je mmj. zdravější a zároveň zkusíte i něco nového. Já ho poprvé vyzkoušela právě do této dýňové polévky. Ta se stala rázem jemnější, voňavější, zajímavější a neuvěřitelně dobře chutnala.

Teď už ale k samotnému receptu.

K přípravě této lahodné podzimní dýňové polévky budete potřebovat na 4 porce:

Polévka:
  • 1 ks dýně Hokkaido (troufám si říci, že jsem měla dýni velikosti volejbalového míče, pozn. pouze pro představu velikosti dýně)
  • 2 lžíce červené kari pasty (dodá polévce jemně pikantní chuť)
  • 1 l vývaru
  • 2 ks cibule
  • 200 ml kokosového mléka (já koupila v Albertu za cca 40 kaček 400 ml)
  • sůl a pepř
  • kapka olivového oleje na osmažení cibulky
  • kousíček másla na osmažení cibulky

Zdobení:
  • hrst dýňových nebo slunečnicových semínek (nebo oboje)

Dýně Hokkaido má to výhodu, že jí nemusíte loupat. Upřímně si ani nedokážu představit, jak bych ji loupala, je tvrdá jak šutr. Dýni tedy stačí pouze umýt, vydlabat vnitřek (kdo chce, nechá si dýňová semínka do polévky) a nakrájet na kousky. Do vyhřáté trouby vyskládejte do pekáčku kousky dýně a pečte cca 20 minut při 150 °C. Mezitím si nakrájejte na kostičky cibule a na másle s troškou olivového oleje je osmažte dozlatova. Přidejte kari pastu, nechejte provonět, přidejte do hrnce měkkou upečenou dýni a zalijte vývarem. Vývarem zalijte ale pouze po horní okraj dýně, abyste měli polévku pěkně hustou. Vařte tak dlouho, dokud není dýně úplně měkká, cca 15 minut. Pak vezměte tyčový mixér a do hladka rozmixujte. Měl by Vám vzniknout krásný hustý krém. Pak už jen dle potřeby přidávejte vařící vodu či zbytek vývaru na zředění. Jakmile máte polévku v požadované konzistenci, přidejte 200 ml kokosového mléka, nechejte znovu přejít varem, přidejte sůl a pepř a tradáááááááá máte vynikající polévku. 

Podávat ji můžete ozdobenou slunečnicovými či dýňovými semínky, které můžete ještě pro lepší chuť zlehka opražit. Já jsem ještě Lukymu jako přílohu opražila na pánvičce fitness semínkový chleba.

Dobrou chuť :-)



Jak děláte dýňovou polévku vy? A taky by mě zajímalo, jak zpracováváte čerstvá semínka z dýně. Já je totiž nepoužila a dala přednost již hotovým koupeným.

Související

1 komentářů

  1. Ahoj, ráda čtu články o vaření. Tento recept na dýňovou polévku jsem vyzkoušela doma. Všem velmi chutnala. Některé suroviny na ni jako je olivový olej jsem sehnala na tady na tomto e-shopu. Přeji pohodový den. B.

    OdpovědětVymazat